GUSZTOS PÉTER

Full text search

GUSZTOS PÉTER
GUSZTOS PÉTER (SZDSZ): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Az állam és az egyházak kapcsolatának meghatározó eleme, hogy az állam hogyan szabályozza az egyházaknak a költségvetésből való részesedését. A rendszerváltás óta ez a kérdés folyamatosan vita tárgyát képezi. Meggyőződésünk, hogy az állam és az egyházak szétválasztásának alkotmányos elvét az szolgálja leginkább, ha a kormányzat arra törekszik, hogy az egyházak anyagilag is függetlenek legyenek az államtól, amelynek következményeképpen autonómiájuk erősödik. Ennek a függetlenségnek, az autonómiának a kibontakozását egy olyan finanszírozási rendszer segíti elő leginkább, amelyben az adófizetők személyes döntési lehetősége széleskörűen biztosított.
A Szabad Demokraták Szövetsége 1990 óta következetesen ezt az álláspontot képviseli. Különösen fontosnak tartjuk a személyi jövedelemadó-bevallások és az egyszázalékos adófelajánlások időszakában erre a kérdésre ráirányítani a figyelmet, és hangsúlyozni, hogy változatlanul az a törekvésünk, hogy az egyházak és értelemszerűen ugyanígy a civil szervezetek finanszírozásában bővüljön az adófizetők személyes döntési szabadsága, személyes döntési lehetősége. Az elmúlt nyáron kötött koalíciós megállapodásban szerepelt, hogy az egyház-finanszírozás szabályozása ebben az irányban fog továbbfejlődni. Az ősz folyamán önálló indítványt terjesztettünk elő, amelyben azt javasoltuk, hogy az adófizetők a személyi jövedelemadójuknak ne csak 1+1, hanem 3 százalékát ajánlhassák fel az általuk támogatni kívánt egyháznak, illetve dönthessenek arról, hogy a felajánlható százalékokat hogyan, milyen arányban osztják meg a különböző egyházak, illetve civil szervezetek között.
Mindezek alapján tisztelettel kérdezem miniszter úrtól a következőket. Milyen lépések történtek az elmúlt egy évben annak érdekében, hogy az egyházak és a civil szervezetek finanszírozásában növekedjék az adófizetők személyes döntési lehetősége? Vannak-e konkrét tervek arra nézve, hogy az egyházak finanszírozása olyan irányban fejlődjön, amely az egyházaknak az államtól való függetlenségét, az egyházak autonómiáját erősíti? És végül: készült-e átfogó koncepció az egyházak és a civil szervezetek finanszírozását felölelő teljes joganyag felülvizsgálatára nézve?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me