JUHÁSZ GÁBOR

Full text search

JUHÁSZ GÁBOR
JUHÁSZ GÁBOR igazságügyi és rendészeti minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Kedves Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Úr! Ha ez úgy van ebben a levélben, ahogy ön mondja, akkor kétségkívül Gyulán a főigazgató levele megsértette a választási eljárásról szóló ’97. évi C. törvényt, hiszen ez az a törvény, amely vonatkozik a népszavazással kapcsolatos eljárási kérdésekre, így a népszavazási kampány során tartott gyűlésekre is. A választási eljárás alapelvei között a 3. § b) pontja kimondja, hogy “a választási eljárás során többek között érvényre kell juttatni a jelölésben, a kampányban és a szavazásban is az önkéntes részvétel elvét”. Minden olyan intézkedés, törekvés, amely akár nyíltan, akár burkoltan ennek az elvnek az ellenében hat, sérti a választás, illetve ez esetben a népszavazás demokratikus és jogállami érvényesülését. Ez attól függetlenül így van, hogy a konkrét esetben megvalósult-e valamely konkrét jogszabály megsértése vagy sem. Ezért azt gondolom, hogy nem érdekes ebből a szempontból, hogy a szóban forgó levélben foglaltak a közalkalmazotti jogviszonyra vonatkozó jogszabályok szerint utasításnak minősültek-e vagy sem.
Abból a szempontból is elfogadhatatlannak tartom a gyulai kórházban történteket, hogy nyilvánvaló, ez az aligha visszautasítható meghívás alkalmas lehet arra is, hogy megsértse a dolgozók véleménynyilvánításhoz fűződő alapvető jogát, amely magában foglalja a véleménynyilvánítástól való tartózkodás jogát is. Nyilvánvaló, hogy a vezető által jegyzett… - nevezzük finom unszolásnak, sokakat kényszerként érhetett, és arra indította őket, hogy bár eredetileg nem akartak, de mégis vegyenek részt ezen a rendezvényen. Nyilvánvaló, hogy egy ilyen gyűlésen való részvétel vagy távol maradás kifejezheti a dolgozók pártszimpátiáját, ami a munkahelyi környezetben különösen érzékenyen érintheti a dolgozókat. No pláne, különösen így van ez egy kórházban, hiszen gondolni sem merek arra, hogy ha egyszer nekem vakbelem lesz, és egy szélsőjobboldali orvos kolléga kezd el műteni, esetleg mit gondoljak, mi lesz a végeredménye, no pláne, ha az én életemről van szó. Ennyit kívántam az ügy jogi szempontú elbírálásáról elmondani.
Ami a politikai oldalát érinti a dolognak, véleményem szerint itt is roppant egyértelmű a helyzet. A politikának, ahogy ön is mondta, nincs semmi keresnivalója a munkahelyeken. Ezért akkor jár el helyesen minden politikus, ha tartózkodik a munkahelyek kampánycélú igénybevételétől, és különösen így van ez kampány idején.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me