PAPP JÓZSEF

Full text search

PAPP JÓZSEF
PAPP JÓZSEF, az önkormányzati és területfejlesztési bizottság előadója: Köszönöm a szót. Elnök Asszony! Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Az önkormányzati és területfejlesztési bizottság mint első helyen kiemelt bizottság 2009. november 25-én tárgyalta meg a törvényjavaslatot. A többségi vélemény megfogalmazói úgy gondolják, és ez már az expozéban is elhangzott, hogy egy jelentős, fontos törvényjavaslatról van szó, egy olyan terület szabályozásáról, amelyet egészen eddig egy 1982-ben elfogadott törvényerejű rendelet szabályozott. Emlékszünk arra, hogy a hatósági eljárásokban nagyon fontos változás történt az elmúlt években, hiszen a közigazgatási eljárásokról szóló törvényben nagyon sok alapvető és mélyreható változást hoztunk létre.
Ennek a törvénynek egyik célja, hogy az anyakönyvvezetés szabályainak az összhangját megteremtse az új közigazgatási eljárási törvény szabályozásával, illetve e mellett az összhang mellett a modern technikai eszközök alkalmazásának lehetőségét is megteremtse. Ugyanúgy, ahogy a közigazgatási eljárási törvény elfogadásával az volt a célunk, hogy a lehető leginkább ügyfélbarát szabályozást hozzuk létre, minél egyszerűbb módon kaphassák meg az emberek ezeket a közszolgáltatásokat, ezek a közszolgáltatások minél magasabb színvonalúak legyenek, illetve a technikai eszközök alkalmazásával a jó minőségű szolgáltatás nyújtása is olcsóbbá tehető.
(10.30)
A legfontosabb célja ennek a törvényjavaslatnak az elektronikus anyakönyv bevezetése. Ma már, akár az állami nyilvántartásokat, akár a helyi önkormányzatok működését figyeljük, mindenhol azt tapasztaljuk, hogy a munka gyorsasága, hatékonysága, színvonalnövelése érdekében elektronikus eljárásokat vezetnek be egymás után. Ez alól ez a terület sem lehet kivétel.
Ma Magyarországon mintegy kétezer helyen vezetnek anyakönyvet, tehát ez a munka az önkormányzati hivatalokban folyik. Széttöredezett ez a rendszer. A törvényjavaslat célja a komplex elektronikus anyakönyvi nyilvántartás kiépítése és azoknak természetesen az adatokkal való feltöltése, amelynek finanszírozása uniós forrásból történik.
Ennek a folyamatnak a végeredménye azt jelenti, hogy egy egységes rendszer jön létre Magyarországon, egy olyan egységes rendszer, ami a korábbinál jóval több szolgáltatást nyújt az állampolgár számára, úgy, hogy egyébként az ő számára ennek a szolgáltatásnak az igénybevétele jelentősen leegyszerűsödik.
Ugye, az anyakönyvi eljárás az élet szinte minden területét az elejétől a végéig követi, hiszen a születés, a házasságkötés, a bejegyzett élettársi kapcsolat és a halál azok az események, amelyek anyakönyvi rögzítésre kerülnek. Az elmúlt húsz évben az életünk rendkívüli módon változott, óriásira megnőtt a mobilitás, felgyorsult az élet; nem az a gyakorlat, mint korábban, hogy egy településen élik le az emberek az életüket. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ezt a rendszert, ezt a szolgáltatást, bárhol élnek, bárhova veti őket az életben a jó vagy a rossz sorsuk, az anyakönyvi szolgáltatást az elektronikus közigazgatás segítségével mindenhol igénybe tudják venni.
Mindezek az okok vezették a többséget arra, hogy a törvényjavaslat általános vitára való alkalmassága mellett szavazzon. Az önkormányzati és területfejlesztési bizottság 15 igen szavazattal, 10 nem ellenében általános vitára alkalmasnak tartotta a törvényjavaslatot, és kérem is ennek támogatását.
Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me