DR. KATONA TAMÁS

Full text search

DR. KATONA TAMÁS
DR. KATONA TAMÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! (Folyamatos zaj, az elnök csenget.) Valóban egy fontos törvényről van szó, a magánnyugdíjpénztárról és intézményeiről szóló új szabályozásról. Ugyanakkor azok a vélekedések, amelyek itt elhangzottak, valami teljes félreértésből vagy szándékos megítélésből adódnak. (Font Sándor: Az egész ország félreérti.) Ugyanis itt nem az a lényeg, hogy a pénztárak átalakulásánál lesz egy valódi tulajdonos, hanem pontosan az a lényeg, hogy ezzel a tagok megfelelő garanciákat kapnak. 2013. január 1-jétől új típusú intézmények jönnek létre, ezek lesznek a magánnyugdíj-biztosító részvénytársaságok, ezek lesznek a kötelező nyugdíjrendszer második pillére.
A magánnyugdíjpénztárak valóban eddig önigazgatási formában működtek, azaz a döntési jogkört formálisan a pénztártagok gyakorolták, hangsúlyozom, formálisan, és bár a gyakorlatban csak töredékük vett ebben részt, a tulajdonosi felelősség ennek ellenére a pénztártagokat terhelte. A pénzügyi intézményeknek a kiszervezett tevékenységek megfelelő profitot biztosítottak, ez kétségtelen, felelősségük azonban nem volt a pénztári működési problémák rendezésére. Az átalakulásnak tehát éppen az a célja, hogy átlátható viszonyok között a szféra szereplői alkalmassá váljanak a járadékszolgáltatásra, továbbá kellő garanciák óvják a nyugdíjfizetés biztonságát. Pontosan ez a cél, óvni a nyugdíjfizetés biztonságát.
Az intézményrendszer átalakítása egyértelművé teszi a mögöttes pénzügyi intézmény döntési jogkörét és felelősségét, és a szabályozás azt is előírja, hogy a magánnyugdíjrendszer működtetésével kapcsolatos valamennyi kockázatra, így a működésre, a befektetésre, a járadékszolgáltatásra fedezetet kell biztosítani. Ez a fedezet részben a tulajdonos saját forrásából, tehát a pénztár taglétszámához igazodó nagyságú, de legalább 100 millió forint szavatolótőkéből, részben pedig a tagok befizetéseiből képzett tartalékok, valamint a magánnyugdíjpénztár garanciaalap-forrásaiból kerül kialakításra. A magán-nyugdíjgarancialap a pénztárak garanciaalapjának jogutódja lesz, tehát ez egy új jogintézmény, és éppen azt garantálja, hogy ne fordulhasson elő az, hogy nem jut valaki a pénzéhez.
Részletesen szabályozott a magánnyugdíjpénztárak átalakítási folyamata, ez több év alatt, folyamatos kontroll mellett zajlik majd. Ugyanakkor ez a váltás nem jár a korábban meghatározott jogosultságok és garanciák csorbulásával, sőt éppen most fognak ezek a garanciák megfelelően érvényesülni, ez a szabályozás ezt szolgálja. Ugyanis a tagok egyéni számláján felhalmozott megtakarítás teljes egészében átkerül a magán-nyugdíjbiztosító részvénytársaságnál vezetett egyéni számlára. A megtakarítások értékmegőrzését biztosító hozamgarancia ugyancsak változatlan feltételek mellett érvényesül. A magán-nyugdíjpénztári vagyon az átalakulás során nem vihető ki, hanem átkerül a magán-nyugdíjbiztosítóhoz, az így bekerült tőke pedig 5 évig osztalékként sem lesz kivihető.
Nagyon fontos változás, hogy a biztosítottak már az aktív életszakaszban felmérhetik, hogy felhalmozott megtakarításuk mekkora összegű életjáradék megállapítását teszi lehetővé. A járadékszolgáltatási jogosultság továbbra is a nyugdíjkorhatár elérésével vagy a korhatár alatti nyugellátás megállapításával nyílik meg. A jogosult választása szerint igényelhető inflációkövetésen alapuló járadék, vagy kérhető garantált összegű járadék megállapítása is. Ugyanakkor, ha a biztosított nem volt megelégedve a piaci szolgáltatók járadékszolgáltatási kínálatával, akkor az állami szerv keretében működő kijelölt járadékszolgáltató inflációkövető ellátással ez igénybe vehető.
És még valami, ami nagyon fontos: az eddigi szabályokkal azonos módon a felhalmozott összeg továbbra is csak a járadékszolgáltatás megnyílása előtt lesz örökölhető, ugyanakkor a járadékosoknak lehetőségük lesz dönteni abban, hogy csak saját maguk számára kérik a járadék megállapítását, vagy meghatározott hozzátartozójuk részére is haláleseti ellátást nyújtó, két életre szóló járadékot kérnek. Azaz, ezek a garanciák megvannak, sőt erősödnek.
Ezért kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy ezt a törvényjavaslatot elfogadni szíveskedjenek.
Elnök úr, köszönöm a lehetőséget. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me