VERESS JÓZSEF

Full text search

VERESS JÓZSEF
VERESS JÓZSEF, az európai ügyek bizottságának előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. (Zaj. - Az elnök csenget.) Az európai ügyek bizottsága 2009. december 7-ei ülésén megtárgyalta az Európai Unióról szóló szerződés K.3 cikke alapján létrejött, az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek védelméről szóló egyezmény és az azt kiegészítő jegyzőkönyvek, valamint az Európai Unióról szóló szerződés 35. cikkének (2) bekezdése alapján megtett nyilatkozat kihirdetéséről szóló T/11371. számú törvényjavaslatot, és azt egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta.
Magyarország a csatlakozási szerződésben vállalta, hogy a bel- és igazságügyi együttműködés terén megkötött egyezményhez és okmányhoz csatlakozik, a tárgyalt egyezményben és jegyzőkönyvben foglaltak a magyar jog részévé váltak, a büntető törvénykönyv 2001-ben történt átfogó módosítása óta a törvény önálló bűncselekményként rendeli büntetni az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértését.
Az egyezmény és jegyzőkönyvei kihirdetése azonban mind ez idáig elmaradt. Mint ahogy a bizottság ülésén is elhangzott, ennek oka az, hogy a kormány korábbi jogértelmezése szerint a Btk. módosításával hazánk teljesítette vállalt kötelezettségét, ugyanakkor az Európai Bizottság a formális jogi aktus megtételét, azaz az egyezmény kihirdetését is szükségesnek tartotta. A törvényjavaslat elfogadásával egyértelmű helyzet keletkezik, és pont kerülhet a sokszoros levélváltásokkal tarkított jogértelmezési vita végére is.
Mindezekre figyelemmel tehát a törvényjavaslatot az európai ügyek bizottsága általános vitára alkalmasnak találta.
Köszönöm, elnök úr. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me