DR. KATONA TAMÁS

Full text search

DR. KATONA TAMÁS
DR. KATONA TAMÁS pénzügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Mindenütt Európában, így Magyarországon is a kormányok egyre határozottabban lépnek fel a fogyasztók érdekeinek védelmében. A fogyasztói érdekvédelem mostanában reflektorfénybe került területe a hitelpiacok működése. Ezeket a piacokat szabályozza a fogyasztói hitelmegállapodásokról szóló uniós irányelv, és ezeknek a szabályoknak a magyarországi fokozott érvényesülését biztosítja a parlamentnek beterjesztett törvényjavaslat a fogyasztóknak nyújtott hitelekről.
(15.30)
Az irányelv 2008-ban született meg, mégpedig egy hosszú jogalkotási munka eredményeként, és ezzel egy 1987-es tanácsi irányelvet vált fel. A tagállamok közötti különbségek visszaszorítása céljából az irányelv teljes harmonizációt ír elő, ami azt jelenti, hogy a szabályozott területeken a tagállamok nem vezethetnek be eltérő rendelkezéseket.
A fogyasztóknak nyújtott hitelről szóló törvényjavaslat átülteti az irányelvet, és hozzá is tesz ahhoz. A törvényjavaslat a fogyasztók bizalmának erősítése érdekében a rendelkezések jelentős részét a jelzáloghitelekre és a pénzügyi lízingszerződésekre is kiterjeszti. Az irányelv által nem szabályozott területeken az Unió a tagállamokra bízza a szabályozás kiterjesztését, illetve annak tartalmát. A legfontosabb fogyasztóvédelmi rendelkezések jelenleg is vonatkoznak a jelzáloghitelekre, indokoltnak tartjuk e rendelkezések továbbfejlesztését minden hiteltípus esetén. A jelzáloghitelekre egyes kérdésekben eltérő szabályokat javasolunk, figyelembe véve a hitelek sajátosságait.
Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat a hitelezés egész folyamatát szabályozza. Előírásokat tartalmaz a reklámokra, a szerződéskötést megelőző tájékoztatásra, a szerződés tartalmára és az előtörlesztésre is. A tájékoztatásra vonatkozó szabályoknak elsődleges célja, hogy a fogyasztók megfelelő információk birtokában megalapozott döntést tudjanak hozni, hogy a számukra legmegfelelőbb hitelterméket vegyék igénybe. A reklámban minden esetben fel kell tüntetni a teljes hiteldíjmutató értékét, ami biztosítja az összehasonlítás lehetőségét más hitelező termékeivel. Ennek a bizonyos THM-nek, tehát a teljes hiteldíjmutatónak a számítására vonatkozó részletszabályokat a törvény felhatalmazása alapján kormányrendelet fogja meghatározni. Az irányelv alapján a mutató meghatározásánál figyelembe kell venni a járulékos szolgáltatások, így a biztosítás, a folyószámla-vezetés költségeit is, ha azok igénybevétele a hitel felvételéhez kötelező. Az egyes hitelezők termékeinek összehasonlítását szolgálja a szerződéskötést megelőző tájékoztatás tartalmának és formájának rögzítése. Az előzetes tájékoztatást formanyomtatvány kitöltésével és átadásával kell biztosítani.
Amennyiben a fogyasztó tájékoztatja a hitelnyújtót az általa igényelt hitel jellemzőiről, akkor az előzetes tájékoztatásnál ezt figyelembe kell venni, ellenkező esetben egy reprezentatív példa segítségével kell az információkat megadni. A tájékoztatási szabályok közül kiemelést érdemel az aktív kitanítási kötelezettség előírása. Eszerint a hitelezőnek felvilágosítást kell adni a hitel fő jellemzőiről, a hitelfogyasztó pénzügyi helyzetére gyakorolt hatásairól és a fizetés elmulasztásának következményeiről. Az aktív kitanítási kötelezettség célja, hogy a fogyasztó felmérhesse, hogy a hitel megfelel-e az igényeinek és pénzügyi teljesítőképességének. Az előzetes tájékoztatás szabályait a hitelközvetítőknek is alkalmaznia kell, így minden esetben biztosított, hogy a hiteligénylő a szükséges információkhoz hozzájusson.
Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat a hitelező kötelezettségévé teszi a fogyasztó hitelképességének értékelését, amely nemcsak a hitelszerződés megkötését megelőzően szükséges, hanem a hitel összegének növelése esetén is. A hitelképesség értékeléséhez szükséges információkat elsődlegesen a fogyasztó szolgáltatja, de a hitelező igénybe veheti a hitelreferencia-szolgáltatást is. A hatályos szabályozáshoz képest a törvényjavaslat részletesebb szabályozást tartalmaz a szerződés kötelező tartalmi elemeire. A hitel jellemzői mellett a szerződésben is rögzíteni kell a hitelfelvevő jogait, például az előtörlesztéshez való jogot, az elállási jogot, továbbá a szerződés felmondásának lehetőségét.
A törvényjavaslat egyik központi eleme az előtörlesztés szabályozása. A javaslat - összhangban a hatályos szabályozással - rögzíti, hogy a hitelfelvevő minden esetben jogosult e lejárat előtti teljesítésre. Nem mindegy azonban, hogy ezt milyen feltételekkel teheti meg. A magas előtörlesztési díj jelentősen megdrágítja a hitel visszafizetését, ezáltal nehezíti a bankváltást és hátráltatja a hitelezők közötti versenyt. A törvényjavaslat ennek korlátozása érdekében rögzíti, hogy a hitelező csak az előtörlesztéshez kapcsolódó költségeinek megtérítésére jogosult. Nem számolható el díj abban az esetben, ha a hitel változó kamatozású, vagy az előtörlesztés a kamatperiódus végén történik. Más esetre a javaslat korlátot határoz meg a díj maximális mértékére.
A jelzáloghiteleket lényegesen hosszabb futamidő, nagyobb összeg jellemzi, a forrásbiztosítás is eltérő e termékeknél. A jelzáloghitelek lejárat előtti törlesztésénél ezért magasabb, 1,5 százalékos korlátot javaslunk az előtörlesztési díjra. A törvényjavaslat rendelkezéseinek betartását a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete fogja ellenőrizni.
Fontos kiemelni, hogy egy másik törvényjavaslat keretében a felügyelet fogyasztóvédelmi szerepe erősödik, meghatározásra kerülnek a fogyasztóvédelmi eljárásban alkalmazható intézkedések és bírságok.
Tisztelt Országgyűlés! Az ismertetett javaslatok hozzájárulnak mind a hitelezők, mind a hitelfelvevők felelős magatartásának erősödéséhez. A szabályozás más területeinek továbbfejlesztésével együtt törvényjavaslat biztosítja a pénzügyi közvetítőkkel szembeni bizalom növekedését. Ezért kérem, hogy az elhangzott indokok alapján a kormány által beterjesztett jogharmonizációs célú törvényjavaslatot támogatni szíveskedjenek.
Elnök úr, köszönöm a lehetőséget. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me