KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR (SZDSZ), a napirendi pont előadója: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő törvényjavaslat valóban a vízi társulatokról szól, a vízi társulatokkal kapcsolatos szabályozást, illetve annak tulajdonképpen egy részét szeretné az eddigi szabályozáshoz képest jobban rendezni.
Hadd kezdjem azonban azzal, hogy a magyar vízi társulatok 200 éves múltra tekintenek vissza, merthogy József nádor 1807-ben egy dekrétumban tette lehetővé, hogy megalakulhatnak. Azt mondta egészen pontosan ebben a dekrétumban, hogy “a magánosok költségén létesítendő vízművekre nézve, ő szent felsége kegyes jóváhagyásával rendeltetik, hogy ha az együttesen érdekeltek többsége a folyók ártalmas kiáradásainak elhárítására szükséges vízi műveknek saját költségükön leendő elkészítését elhatározza, az ezen munkálat társulatába belépni nem akaró birtokosokat ugyan a rájuk eső költségek hordozására kényszeríteni nem lehet”, de ezek a társulatok megalakulhatnak. Ennek alapján jött létre 1810-ben az első vízi társulat, vagyis a vízi társulatok a jövő, következő évben ünneplik megalakulásuk 200. évfordulóját, ezért is tartanánk fontosnak, hogy az évfordulóra is figyelemmel helyezzük a vízi társulatokat a számukra megérdemelt helyzetbe, azaz biztosítsuk hosszú távon is a további stabil működésüket.
Ahogy említettem, tehát 200 éves maga az intézmény, de rögtön tegyük hozzá, hogy ez Európában egyáltalán nem egyedülálló, hiszen a holland vízi társulatok 1000 éves múltra tekintenek vissza, az olasz vízi társulatoknak 600 éves múltja van, Németországban is több száz éves múltra tekintenek vissza a vízi társulatok. Ezzel együtt is azt lehet mondani, hogy a magyarországi vízi társulatok 200 éves történelme már Európában is tiszteletet parancsol.
Ami a múltat illeti, a társulatok megalakulása mögött az van - és hozzáteszem rögtön, hogy annak idején ez sok területen volt jellemző, mondjuk, a tűz elleni védekezés esetében az önkéntes tűzoltóságok létrehozásánál is -, hogy az emberek helyben sokszor gondolták úgy, hogy a helyi problémáikat egymással összefogva jobban képesek megoldani, mint egyenként, és ekkor szerveződtek különböző társulatokba. A vízgazdálkodási problémáikat, amelyekkel szembesülniük kellett nap mint nap, vízi társulatok létrehozásával próbálták megoldani, ugyanis a lokális gondok az ott élők életét, megélhetését, gazdálkodását nehezítették meg, viszont lehetséges, hogy ezek a helyi gondok, amelyek a helyiek számára nagyszabásúak voltak, mégsem voltak eléggé nagyszabásúak ahhoz, hogy az állam vegye magára a megoldás összes következményét és feltételét.
(14.50)
Vagy pedig az állam nem volt olyan erős, hogy képes legyen ezt a problémát megoldani, a problémákat elhárítani, nem rendelkezett hozzá elég forrással. És ekkor történik az, hogy az emberek egymással összefogva, saját maguk társulatot szervezve kezdik megoldani a gondokat, és nagyon sokszor minden külső segítség nélkül, saját finanszírozásban, saját eszközökkel történt a megoldásoknak a megtalálása és a problémák elhárítása.
Ezek a társulatok Európában mindenütt a vízzel szembeni védekezésként jöttek létre, mert mentesíteni kellett a földeket a nemkívánatos vizektől, meg kellett védeni tőlük azokat, illetve rendezetten kellett megkísérelni elvezetni a felesleget. Helyi problémákról és helyi megoldásokról van tehát szó, és arra a momentumra hívnám fel a tisztelt Ház figyelmét, hogy összefogással jött létre, az emberek maguk gondolták úgy, hogy nekik kell kezükbe venni e tekintetben is a sorsuk irányítását, és nekik kell tenniük annak érdekében, hogy egy sajátos, helyileg időnként jellemző problémát megoldjanak.
Azért tartom ezt nagyon fontosnak kihangsúlyozni ennek a vitának a keretében itt a tisztelt Házban, mert nagyon sokszor megfigyelhető, hogy sokan vannak, akik mesterségesen szítanak ellentétet vízi társulatok és a vízi társulatok tagságát jelentő gazdálkodók között, és ez aztán mindenféle működési nehézséget, egymással szembeni bizalmatlanságot okozhat, pedig nagyon lényeges tudni, hogy a társulatok azért léteznek, mert a helyi szereplők azokat létrehozták, azért működnek, mert a helyi szereplők azokat finanszírozzák, és addig fognak létezni és működni és fogják kifejteni szerintem áldásos tevékenységüket helyben, amíg ez az állapot létezik, amíg ez az állapot nem változik meg.
A másik, amit szeretnék mondani, amire szeretném felhívni a figyelmet, hogy azt mondtam, hogy szemben azokkal a vádakkal, amelyek szerint miért van erre szükség, nem is EU-konform az intézmény maga, hogy de bizony, több száz éve ráadásul, az Európai Unióban ma is nagyon erős a társulati mozgalom ott, ahol a vizek elleni védekezés ezt szükségessé teszi. Vagyis egy kétszáz éve Európába illeszkedő intézményrendszerről van szó, és itt ezen a ponton érdemes feltenni a kérdést, hogy vajon adottak-e annak a feltételei, hogy ez az egyébként több száz éve működő európai intézményrendszer valóban európai módon legyen képes működni. És ha körbetekintünk a társulatok lehetőségei, eszközrendszere, működési feltételei körében, akkor azt kell mondanunk, hogy nehezen.
Ennek számos oka van. Az egyik ezek közül az, hogy az a bizonyos 1995-ös szabályozás, ami a mostani feltételrendszer kereteit, körülményeit mutatja be, vagyis az 1995. évi LVII. törvény IX. fejezete nem elégséges szabályozás már, több okból sem. Egyrészt, mert magát a törvényt is húsz alkalommal módosította az elmúlt 14 évben az Országgyűlés, másrészt nem jó azért sem, mert a környezetét, a törvényi, jogszabályi környezetét is számos alkalommal módosítottuk, vagyis most már a ’95. évi törvény ellentmondásban van számos, azóta megszületett törvénnyel. És végül problémát jelent azért is, mert számos kérdést nem rendezett, amelyeket pedig rendezni kellett vagy lehetett volna már a törvény megalkotása óta eltelt 14 évben. Hangsúlyozni kell ugyanis, hogy 14 év tapasztalata áll rendelkezésünkre, 14 év tapasztalata alapján lehet azt mondani, hogy megérett az idő, megérett a helyzet a változtatásra.
Hozzá kell rögtön tennem, hogy a társulatok természetesen működnek, a társulatok azonban nagy nehézségek árán működnek; vannak jobban működők, vannak rosszabbul működők. Nagy nehézségek árán működnek, de akármi is a mai helyzet, egy biztos: társulatokra száz év múlva is, kétszáz év múlva is szükség lesz, és nekünk érdekünk és célunk kell hogy legyen, hogy a működésük feltételrendszerét hosszú távon is képesek legyünk biztosítani.
A törvényjavaslat, az önálló törvényjavaslat kivenné a ’95. évi törvényből a vízi társulatokra vonatkozó szabályozást, és önálló törvényt szándékozik megalkotni az áttekinthető viszonyok, a finanszírozás biztonsága és a működés feltételrendszerének a jobb kialakulása érdekében. Erről szól tulajdonképpen a törvény.
A törvény megalkotásának, előkészítésének folyamatáról engedjék meg, hogy szóljak néhány szót. Tulajdonképpen 2001-ben kezdődött meg a ’95. évi törvény tapasztalatainak feldolgozása, és akkor kezdődött meg a tárcákkal való egyeztetés annak érdekében, hogy a szabályozás anomáliáit javítsák - vagy javítsuk - vagy annak érdekében, hogy egy új törvénnyel tegyünk végérvényesen pontot a különböző területeken keletkező vitákra. Az egyeztetések 2006-ban jutottak el odáig, hogy a társulatok maguk gondolták úgy, hogy miután a különböző egyeztetések nehezen haladnak vagy egyáltalán nem haladnak, vagy újra és újra visszatérnek egy korábbi fázisba, maguk tesznek annak érdekében, hogy megalkossák azt a törvényt, ami a jövőben a társulatok működésének feltételrendszerét biztosítaná.
A törvényt, ezt a törvényt nyújtottuk be képviselőtársaimmal a parlament elé 2008. október végén, erről tanúskodik a T/6669. sorszáma, és decemberben kezdte a gazdasági bizottság a tárgyalását. 2008 decembere óta egy időhúzás folyik lényegében, és nekünk az a félelmünk, hogy ha most sem fogadja el a tisztelt Ház a törvényjavaslatot, akkor a következő évben sem meg később sem születik meg maga a törvény. Ezért aztán az az egyre nehezülő helyzet, ami a környezeti feltételek változásából, a finanszírozás tisztázatlanságából adódik, az egyre rosszabb helyzetbe hozza a társulatokat, amelyekre pedig - még egyszer mondom - igenis szükség van. Ha holnapra az összes társulatot bezárnánk, a működésüket megszüntetnénk, akkor biztos vagyok benne, hogy két éven belül elkezdődne a vízi társulatok szervezése, mert a gazdák helyben rájönnének, hogy a vízkárok ellen védekezni közösen, egymással összefogva, vagyis társulati formában szerveződve sokkal jobban tudnak.
A törvényjavaslat részletes ismertetésétől eltekintek a tisztelt Házban, egyrészt mert feltételezem, hogy a képviselő hölgyek és urak részletesen elolvasták magát az előterjesztést, ezért aztán ennek ismertetésétől itt nyugodt szívvel eltekinthetek, másrészt meg azért, mert nagyon sok olyan részletszabályt szabályoz, ami a társulatok szervezésétől kezdve egészen a szétválásig vagy a társulat megszűnéséig kíséri végig az életüket, amely szabályokra egyébként szükség van azért, mert pontosan kell tudni, hogy milyen törvényes, jogszabályban rögzített lépései vannak a társulatok megszervezésének és aztán egész életciklusuknak.
Van azonban a törvénnyel kapcsolatban néhány vitapont, amelyekre szeretnék előre kitérni. Az egyik az, hogy az 1995. évi LVII. törvény, ami a vízgazdálkodásról szól, tartalmazza a vízgazdálkodással kapcsolatos általános előírásokat, tartalmazza a vízi társulatokra vonatkozó előírásokat - ez az a bizonyos IX. fejezet -, és tartalmazza a víziközmű-társulatokra vonatkozó szabályokat. És felmerül: miért nem együtt szabályozzuk átfogó módon az egészet, miért nem egy rendszerbe illesztve? Azért, tisztelt képviselőtársaim, mert immáron 8-9-10 éve nem lehet ezt az egységes rendezett szabályozást megalkotni. Ez nem a vízi társulatok feladata természetesen, ha pedig ez így van, akkor szerintünk ne válasszuk azt a megoldást, hogy miután az egészet egyben nem tudjuk rendbe rakni, ezért aztán ne rakjuk rendbe egy kicsi szeletét se.
(15.00)
Ezzel kapcsolatos kifogás szokott lenni, hogy a vízi társulat is egy társulat, meg a víziközmű-társulat is egy társulat. Mindegyik nevében benne van a víz, úgyhogy ezek rokonok, tehát akkor szabályozzuk őket együtt vagy egyszerre.
Arra szeretném itt felhívni a figyelmet, hogy több lényeges különbség van a vízi társulatok között, amelyek a területi vízgazdálkodással kapcsolatos feladatokat látják el, és a víziközmű-társulatok között. Az egyik ezek közül, hogy a vízi társulatok érdekeltségi rendszere a szolidaritás elvén alapul, vagyis akik a társulat területén laknak, és ahol megszületett az összes szereplő kétharmados szavazásával a döntés társulat alakításáról, ott minden érintett köteles fizetni az érdekeltségi hozzájárulást, teljesen függetlenül attól, hogy az adott évben - vagy akár 10 évben, vagy 15 évben - az ő területén, földjén konkrétan történt-e olyan esemény, ami miatt kárelhárításra vízi társulatot igénybe kellett venni. Míg a víziközmű-társulatok pedig a kár-haszon elvén működnek, vagyis ott pontosan lemérhető, hogy kinek mennyi haszna származik abból, hogy azok létrejönnek és a tevékenységüket végzik, és ennek megfelelően történnek a kifizetések.
Itt szeretném megjegyezni - talán ezt a Házban nem tudják sokan -, hogy a vízi társulati hozzájárulás 300-800 forint között mozog hektáronként évente, az átlaga ennek a hozzájárulásnak 600 forint. Tehát amikor valakik azon háborognak, hogy mennyi pénzt vesznek ki a társulatok a zsebükből, akkor azt tudni kell, hogy itt hektáronkénti 600 forintról van szó. Azt gondolom, ennyit meg kell hogy érjen, hogy adott esetben a gazdálkodása biztonsága növekszik ahhoz képest, mint ha a társulat nem látná el a feladatait.
A másik fontos különbség, hogy a vízi társulatok léteznek 200 éve, és biztos vagyok benne, hogy még pár száz évig fognak létezni - ameddig víz van, addig mindenesetre, sőt a későbbiek során szerintem, ha a víz hiányzik, akkor is, mert akkor meg majd oda kell vezetni -, míg a víziközmű-társulatok egy adott feladat megoldására létrejönnek, és amikor a feladatukat elvégezték, akkor az esetek döntő többségében megszűnnek. Vagyis nem érezzük azt, hogy össze kellene kötni a kettőt egymással.
A másik vitapont, ami megmutatkozott a bizottsági üléseken, az volt, hogy a törvény tartalmaz bizonyos előírást a finanszírozással kapcsolatban is. Ennek pedig az az oka, hogy a társulatok a belvizeket a földekről többnyire vagy többek között állami csatornák, állami tulajdonban lévő csatornák, állami tulajdonban lévő szivattyútelepek segítségével vezetik el, ahhoz viszont, hogy ennek a feladatnak eleget tudjanak tenni, ezeket az állami csatornákat és állami szivattyútelepeket megfelelő állapotban kell tartaniuk.
Vagyis az történik, hogy a gazdáktól és a társulat területén érintett önkormányzatoktól, vállalkozásoktól beszedik az érdekeltségi hozzájárulást, és ennek egy részét pedig fordítják az állami vagyon - ha tetszik - karbantartására, és ezt joggal nehezményezik a gazdák. Mi is úgy gondoljuk, akik a törvényt benyújtottuk, hogy ha az államnak van valahol egy tulajdona, azért tegyen valamit annak érdekében, hogy az a tulajdon megfelelően karban legyen tartva. Ezért ez a törvényjavaslat tartalmaz egy olyan kitételt, passzust is, hogy a költségvetés évente tervezze be, hogy az ilyen típusú művek karbantartására meghatározott összeget kell biztosítani. Ez az összeg pedig legyen legfeljebb a beszedett érdekeltségi hozzájárulások 50 százaléka.
Ez egyrészt kiszámíthatóbbá teszi a társulatok finanszírozását, gazdálkodását, másrészt világos üzenet a gazdák számára is, hogy nem hagyunk egyedül titeket, segítünk a problémáitok megoldásában, harmadrészt pedig lehetővé teszi, hogy az állam a saját tulajdonával megfelelően és felelősen gazdálkodjon. Ezért azt gondoljuk, hogy erre a szabályozásra feltétlenül szükség van, és kérjük majd a tisztelt Házat, hogy az ezzel kapcsolatos módosító indítványokat, amelyek majd ezt ki akarják venni nyilván ebből a törvényből, ne támogassák, bár nyilván erre a kérdésre majd a részletes vita során vissza lehet még térni.
(Az elnöki széket Harrach Péter, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Azzal szeretném befejezni felszólalásomat, hogy azt a tanulságot vontam le a bizottsági vitákból - négy parlamenti bizottság tárgyalta a törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságát, és ebből a négy bizottságból három, a gazdasági, a mezőgazdasági és az önkormányzati támogatta, a környezetvédelmi bizottság pedig nem támogatta az általános vitára való alkalmasságát -, hogy még azoknak is, akik pedig ezzel foglalkoznak hivatásszerűen, nagyon felületes az ismeretük a társulatokról. Sok olyan hozzászóló volt - különösen a mezőgazdasági bizottság ülésén -, akik kifejezetten ezt az ellentétet élezték, ami a gazdák meg a társulatok között szerintük megvan, ami egyébként időnként valóban létezik, de többnyire mesterséges úton-módon hozták létre.
Ehhez képest én meg arra szeretném biztatni a tisztelt képviselőtársaimat, hogy vegyék figyelembe a társulatok 200 éves történetét, vegyék figyelembe, hogy társulatokra még pár száz évig szükség lesz, és vegyék figyelembe azt is, hogy kik voltak azok, akik a társulati mozgalom körül bábáskodtak különböző módokon vagy vezetőként, vagy a támogatóiként, mert a felsorolás meglehetősen érdekes lehet esetleg. Talán ismert nevekkel lehet találkozni: Széchenyi, Vásárhelyi, Beszédes, Kvassay, Sajó, Andrássy, Lónyay vagy a Szapáry családok játszottak fontos szerepet egy időben a vízi társulatok 200 éves történelmében. Vagyis tekintsünk erre a múltra, és ennek a múltnak a megbecsülésével tekintsünk a társulatok jövőjére.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me