IVÁNCSIK IMRE

Full text search

IVÁNCSIK IMRE
IVÁNCSIK IMRE, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára: Az államtitokról és a szolgálati titokról szóló 1995. évi LXV. törvény és az ezekkel összefüggő törvények módosításáról szóló javaslat - ez a 10809. számú javaslat - bizottsági vitája során több képviselő kinyilvánította, hogy érdemes lenne - ők fogalmaztak így - leporolni a több mint egy éve a Ház asztalán fekvő T/6147. számú törvényjavaslatot. Ez a minősített adat védelméről szóló törvényjavaslat, aminek most a módosító javaslatai részletes vitáját folytatjuk éppen. Az az igény hangzott el, hogy a korábban félbehagyott általános vitát folytassuk, fejezzük be, és ha vannak módosító javaslatok, akkor vitassuk meg ezeket, igyekezzünk egy egyetértést kialakítani annak érdekében, hogy ezt a korábban benyújtott törvényt, ha a szándék valós, és a képviselőtársaink ezt jól érzékelték, akkor be tudjuk fejezni.
A kormány örömmel fogadta ezt a kezdeményezést, és kinyilvánítottuk, hogy a lehető legnagyobb toleranciával fogjuk vizsgálni és lehetőség szerint támogatni a benyújtásra kerülő módosító javaslatokat. Az a meggyőződésünk, hogy a szűk körű jogharmonizációs döntés helyett, amit a 10809. számú törvényjavaslat biztosított volna, lehetőségünk van egy olyan átfogó szabályrendszert megalkotni kétharmados többséggel, amelyik alkalmas a tárgyalt terület átfogó és korszerű szabályozására, és összhangban van a NATO és az Európai Unió hasonló rendelkezéseivel.
Szeretném megköszönni a képviselőknek azt a rendkívüli aktivitást, amit tanúsítottak a módosító javaslatok beadásakor és azok egyeztetésénél, illetve a vita során. Ezt nem a mai plenáris ülésre értem, hanem a megelőzőkre és különösen a bizottsági ülésekre.
(23.00)
Az eddigi bizottsági szavazások során világossá vált, hogy melyek azok a módosító indítványok, amelyek élvezik a többség, jó eséllyel a kétharmados többség támogatását. Összesen a 95 beérkező ajánlásból a kormány minden olyat támogatott - szám szerint 59-et -, amelyről úgy érezte, hogy nem lóg ki abból az egységes szabályrendszerből, amit szeretnénk érvényesíteni. Úgy érezzük, hogy a módosító javaslatokkal, amelyeket várhatóan jóváhagy majd a parlament, létrejöhet egy olyan koherens rendszer, egy olyan szabályrendszer, amely a gyakorlatban is jól alkalmazható lesz, és minden vonatkozásban megfelel a szándékainknak és az Európai Unió és a NATO e témára vonatkozó szabályainak.
Gulyás képviselő úr kérését már korábban megfontoltuk, és szeretném mondani, hogy ebben a kormánynak nagyon határozott az álláspontja. Az a meggyőződésünk, hogy a minősített adat védelme az állam fontos érdeke. A védelmi kötelezettség természetesen nem egyenlő mértékben, de véleményünk szerint kiterjed az állami és közfeladatot ellátó személyek mellett az úgynevezett - hadd nevezzem őket így - civil személyekre is. Büntetőjogi lehetetlenségnek ítélnénk meg azt, hogyha ezek a szankciók csak az államapparátusra vonatkoznának, és mentesítenénk a felelősség alól teljes egészében a kívülállókat. Ez nemcsak a legjobb meggyőződésünkkel, hanem a NATO és az Európai Unió vonatkozó szabályaival is ellentétes lenne.
Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Kérem, hogy majd a szavazásnál a bizottsági vitában nagy többséget kapott módosító javaslatokat szíveskedjenek támogatni, és majd a végszavazásnál legjobb meggyőződésük szerint egy olyan új törvényre szavazni, amely megfelelő keretet nyújt a szabályozandó kérdések megoldására.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me