VELKEY GÁBOR

Full text search

VELKEY GÁBOR
VELKEY GÁBOR (SZDSZ): Elnök úr, köszönöm a szót. Először reagálni szeretnék: Orosz Sándor bizottsági alelnök úr azzal kezdte hozzászólását, hogy a bizottsági ülésen az előterjesztők részéről pozitív hozzáállást és kompromisszumkészséget érzékelt. Nos, én minden bizottsági ülésen részt vettem, és egyetlenegyszer sem tapasztaltam pozitív hozzáállást és kompromisszumkészséget ebben a konkrét két kérdésben, amiben most előttünk van a módosító javaslat a részletes vitában. Mindig teljesen egyértelmű és merev elutasítás volt az álláspont. Ezért alakult ki teljes konszenzus a környezetvédelmi bizottságban abban, hogy a jövő nemzedékek biztosának módosító javaslatát, jelesül azt a kettőt, ami előttünk van, a bizottság egyhangúlag támogatja és beterjeszti. Mert a kompromisszumot ehhez a javaslathoz képest - amely megőrzi a Vásárhelyi-terv eredeti lényegét - és a gazdálkodás ésszerű feltételeinek biztosítása között kell megtalálni, nem aközött, hogy a Vásárhelyi-terv megszűnik, és csak a gazdálkodás ésszerű feltételei maradnak meg, elvesztve azokat a nagyon fontos, árvízvédelemmel és vízvisszatartással kapcsolatos elveket, amelyek a Vásárhelyi-tervben megfogalmazódtak.
Éppen ezért fordított logikával közelítettem az ügyhöz. Azt gondoltam, hogy mindannyian a bizottságokban meg fogjuk szavazni ezt a két módosító javaslatot, és ezzel tudjuk az előterjesztőket abba az irányba elmozdítani, hogy keressünk kompromisszumot a gazdálkodás ésszerű feltételeinek biztosításához is. Nem értem Orosz Sándor javaslatát, amikor azt mondja, hogy szüntessük meg a korlátozást. Tudniillik a dilemma kettős. Vagy van egyszeri induláskori kártalanítás, vagy pedig folyamatos, elöntésekhez kötődő, rendszeres kártalanítás van. Ez egy alapkérdés, de olyan, hogy egyszeri kártalanítás, amivel lényegében a földhasználat korlátozása bekövetkezik, és utána minden évben minden elöntéshez kapcsolódó kártalanítás közpénzből történik, miközben a termeléshez szükséges rendszeres támogatást is közpénzből biztosítjuk, szerintem teljes mértékben logikátlan. Ha kimondanánk, hogy a korlátozást megszüntetjük, akkor onnantól kezdve szüntessük meg az egyszeri kártalanítást is. Ha megszüntetjük az egyszeri kártalanítást, az azt fogja eredményezni, hogy biztosan semmilyen nagyvízi tározó, árvíztározó nem fog létesülni ebben a térségben.
Ezért azt gondolom tehát, hogy vissza kéne kanyarodni a Vásárhelyi-terv lényegéhez. Czomba Sándor ötletét elfogadva, de itt az általános vitában is többen elmondtuk, a bizottsági vitában is elmondtuk, hogy az előterjesztő első négy javaslatának irányát, amelyik a gazdálkodók érdekében érdemi módosításokat léptet be, figyelembe vesszük és elfogadjuk, mert ezek nem érintik vagy nem veszik ki a Vásárhelyi-terv lényegét. Csak az utolsó kettőről volt vita. Az első négy javaslat irányában a további előrelépést, kompromisszumokat, természetesen a piaci viszonyokat, a földárra vonatkozó viszonyokat, a kisajátítás, illetve a földcsere esélyeit figyelembe véve, továbbra is elfogadhatónak tartom, de még egyszer mondom, olyan irányút, amelyik a Vásárhelyi-terv lényegét, a nagyvíz megtartását, levezetését és az árvízi biztonságot lokális helyi érdekek kapcsán, ami az egész Alföldre kihat, korlátozzuk, azt semmiképpen nem.
Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me