DR. AVARKESZI DEZSŐ

Full text search

DR. AVARKESZI DEZSŐ
DR. AVARKESZI DEZSŐ igazságügyi és rendészeti minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Amint arra már az általános vitát megnyitó expozémban is utaltam, a törvényjavaslat megalkotása az alapítványoknak a polgári törvénykönyvben meghatározott adatai országos, nyilvános, közhiteles és elektronikus nyilvántartásban történő rögzítését, valamint ezen adatokhoz való hozzáférésre vonatkozó szabályok megteremtését szolgálja. Az elektronikus eljárás bevezetésének célja, hogy a bejegyzés, változásbejegyzés, törlés, adatkezelés időigénye jelenősen csökkenjen többlet-humánkapacitás bevonása nélkül.
(22.10)
A javaslat parlamenti vitája alapján megállapítható, hogy a tisztelt Országgyűlés alapvetően támogatja azokat a célokat, amelyek alapján a javaslat kidolgozásra került. A törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványok közül az előterjesztő támogatta azokat, amelyek hozzájárultak a pontosabb normaszöveg létrejöttéhez, ezeket külön is köszönöm képviselőtársaimnak.
Szeretnék szólni azokról a módosító javaslatokról, amelyeket Pettkó képviselő úr nyújtott be. Én a magam részéről nagyon nagyra értékelem Pettkó András képviselő úrnak az elektronikus szolgáltatások, az elektronikus formák bevezetése iránti elkötelezettségét, illetve azt is, ahogyan a civil szféra lehetőségeit támogatni igyekszik. Ugyanakkor úgy gondolom, ezen törvényjavaslat tekintetében alapvetően a kiindulási alapja volt rossz. Nagy meglepetéssel hallottam, amikor az ellenzék fogadókészségéről beszélt.
Tisztelt Képviselő Úr! Az ellenzéki pártok többsége alapvetően a polgári törvénykönyv hatálybalépésének megakadályozására törekszik, mint ahogyan az előző törvényjavaslatoknál is jeleztem, olyan módosító indítványokat adtak be ezekhez a törvényjavaslatokhoz is, amelyekkel meg akarták akadályozni ezeknek a hatálybalépését, és a polgári törvénykönyvbe pont a kétharmados többség elérhetetlensége miatt nem kerültek be a civil szervezetekre, az egyesületekre vonatkozó szabályok.
Tisztelt Országgyűlés! Összegzésként szeretnék újból utalni a következőkre. A jelen törvényjavaslat elfogadása esetén az alapítványok nyilvántartásba vétele során érvényesülni tud a költséghatékony eljárás követelménye, lehetővé válik, hogy a nyilvántartásba-vételi eljárásban az ügyfelek korszerű módon, elektronikus úton tudnak kapcsolatot tartani a bírósággal, illetve az elektronikus nyilvántartásból egyszerűen és gyorsan tudnak tájékozódni az alapítványokról.
Végezetül kérem, engedjék meg, hogy megköszönjem tisztelt képviselőtársaim hozzászólásait, munkáját. Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy szavazatával támogassa a törvényjavaslatot.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me