DR. RÉTVÁRI BENCE

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE
DR. RÉTVÁRI BENCE (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Az Állami Számvevőszék időről időre egyes kormányzati ágazatokat vizsgál, mind törvényességi, mind célszerűségi szempontból. Az ÁSZ nyáron fejezte be a szilárdhulladék-gazdálkodásra nyújtott támogatások hasznosulásának ellenőrzését, és a következő, nem túl hízelgő megállapításokat tette.
Magyarországon még mindig lerakásra kerül a települési szilárd hulladék 65 százaléka, más források, egyes szaklapok szerint 75 százalék, szemben az Unió által előírt maximális 60 százalékkal, tehát legalább 5-15 százalékkal vagyunk lemaradva az Európai Unió által elvárt legalacsonyabb szinthez képest. Várhatóan nem tudjuk teljesíteni a lerakott hulladék biológiailag lebomló szervesanyag-tartalmának csökkentésére vonatkozó 2009. évi kötelezettségeinket sem, amely az Unió részéről akár pénzbírság kiszabásával is járhat. Ennek elsődleges oka az, hogy a szabályozás hiányzik, és így a hulladékból előállított komposztok mezőgazdasági felhasználása nem megoldott. Ami az energetikai hasznosítást illeti, a Mátrai Erőműben történő égetéshez továbbra is hiányoznak a mechanikai, biológiai előkészítés műszaki feltételei, írja az ÁSZ.
A szelektív gyűjtéssel is hadilábon áll az ország. Az ily módon begyűjtött hulladék hasznosítására még csak koncepció sem volt a vizsgált időszakban. Jelenleg az önkormányzatok számára ez nem kötelező feladat, ráadásul az is gondot jelent, hogy az önkormányzatok meglévő közszolgáltatási szerződései 2012. december 31-éig érvényesek, míg a hulladékkezelési rendszerek üzembe léptetését legkésőbb 2010-ig kezdik meg.
Jellemző továbbá, hogy gyakorta maguk a közszolgáltatók határozzák meg, ők mérlegelik, hogy milyen díjat határozzanak meg, nem pedig a megrendelők. Az ellenőrzött települések 61,5 százalékán egyáltalán nem, 12,8 százalékán pedig csak részlegesen határozták meg a közszolgáltatási díjak tartalmát.
Az ÁSZ által végzett és 231 ezer háztartást lefedő lakosságielégedettség-felmérés szerint nem történt meg a lakosság kellő tájékoztatása sem a lakókörnyezetében megvalósult vagy megvalósulni készülő szilárdhulladék-kezelést szolgáló beruházások kivitelezéséről és az egyes hulladékkezelési technológiáknak a díjakra gyakorolt hatásáról. Az ÁSZ megállapítása szerint az újonnan életbe léptetett termékdíj-szabályozások hatására nem csökkent az egyszer használatos csomagolóanyagok aránya. A szilárd hulladék kezelésére 2003 és 2008 között 95 milliárd forintot költött az ország, háromnegyedét uniós forrásból.
Sajnos a források felhasználásának hatékonyságát az ÁSZ szerint rontja a célok teljesítésében mutatkozó elmaradás, illetőleg a projektek kivitelezésében jelentkező késedelem is, ezért az Állami Számvevőszék javasolja a környezetvédelmi és vízügyi miniszternek a jelenleginél hatékonyabb szabályozás kidolgozását, elsősorban a hulladék keletkezésének megelőzésére, valamint stratégia készítését a hulladékgyűjtésből keletkező másodlagos nyersanyagok hasznosítására.
Kérdezem a miniszter urat: hogyan kívánja ezt az ÁSZ-javaslatot teljesíteni? Köszönöm. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me