KÓSA LAJOS

Full text search

KÓSA LAJOS
KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Ma már közismert a tény: a fővárosban működő koalíció összeomlott, részben a 15 éves városvezetési kudarc okán, részben az azóta napvilágra került korrupciós ügyek egyszerűen összenyomták ezt a koalíciót. Ugyanakkor bennünket kell hogy foglalkoztasson az, hogy mi történik a fővárosban, hiszen itt termelik a GDP 40 százalékát vagy közel 40 százalékát.
És ha megnézzük azt, hogy a kormány előbb-utóbb szembekerül azzal a problémával, hogy a főváros működését támogatni kell - a BKV mindig jön közel 30 milliárd forintért -, akkor muszáj megkérdezniük a felelősen gondolkodó képviselőknek, hogy mi a kormány válasza, mi a kormány terve, főleg, ha figyelembe vesszük, csak néhány tételt mondok, hogy a metróberuházás a 2003. évi metrótörvény szerint 194 milliárd forintról indult, most 517 milliárdnál tart, ez több mint 300 milliárdos növekedés. Eközben a metróberuházással elbukott a főváros magatartása miatt a főváros és ezen keresztül az ország 56 milliárdot, a csepeli szennyvíztisztítóban 11 milliárdot, a Margit híd 9 milliárddal kerül többe, mint a tervezett. Csak ebből az összegből a BKV teljes kistafírozása összejöhet. Tehát muszáj megkérdezni a kormányt, utóvégre itt nem Vasasszonyfáról vagy Szamosangyalosról van szó, hanem a fővárosról.
A főváros és ezen keresztül a magyar gazdaság nem bír ki egy olyan évet, amikor a főváros az összeomlás szélén van, és minden egyes döntést, a legkisebbektől a legnagyobbig, a költségvetésig leegyeztetett személyi egyeztetésekkel, mutyikkal, “nekem ez, neked az” típusú döntésekkel akar valahogyan a főpolgármester összehozni.
Kérdezem tehát: mi a kormány terve a fővárossal kapcsolatban? (Taps a Fidesz és a KDNP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me