DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS

Full text search

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS
DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS (SZDSZ): Köszönöm szépen a szót. Elnök Úr! Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! E viszonylag rövid terjedelmű törvényjavaslat, amely nagyjából tizennégy-tizenöt szakaszból áll, alapvetően olyan jogharmonizációs kötelezettségek teljesítésére irányul, amelyre vonatkozóan a liberális frakció mindig is kifejezte határozott szándékát a támogatás tekintetében. Ez most is így van. A törvényjavaslatban alapvetően a gazdasági társaságokra és a cégeljárásra vonatkozó szabályokat egyaránt alkalmasnak, megfelelőnek, jónak tartjuk.
Örömmel olvasom, hogy végre van néhány olyan terület a magyar jogalkotásban, amikor nemcsak nagy nehezen, a határidő utolsó pillanataiban próbálunk eleget tenni a jogharmonizációs kötelezettségeinknek, hanem, mint most, ebben az esetben is, jó egynéhány rendelkezése ennek a 2007-ben megszületett irányelvnek már korábban részévé vált a hazai jognak, azaz a jogszabályaink ennek megfelelő szabályozást tartalmaznak.
Nagyon röviden, ha ellenzéki képviselőként rövid kritikai észrevételeket szabad megfogalmazni, akkor kettőt tennék. Egyrészt önmagában egy kicsit problémásnak tartjuk, de természetesen ez elsősorban nem ennek a törvényjavaslatnak a vitájához tartozik, hanem általában véve a Gt.-re vonatkozóan, hogy ahogyan az idő múlása az elmúlt húsz évben a különböző gazdasági társaságokról szóló törvény módosításait, illetve annak új változatában történő előterjesztését jelentette, a szabályozás sajnos mindig bonyolultabbá, nehezebben értelmezhetővé vált. Azaz nagyjából hasonló a szakma véleménye arról - többen is megfogalmazzák -, hogy a legelső volt a legkönnyebben értelmezhető, a legvilágosabb, a legegyszerűbb; kár, hogy mindig egyre bonyolultabbá válik a szabályozás, de ennek talán egy zárójeles megjegyzésnek kell lennie.
Idetartozik a témához, és örömmel olvastam, illetve hallottam a sajtóban, a rádióban azt, hogy a közzétételi és illetékbefizetési visszaigazolásra vonatkozóan a kormányzat határozott lépésre szánta el magát, és az a határidőcsúszás, ami jelenleg a Kincstár visszaigazoló magatartása miatt egyértelműen létezik, ez a többnapos időeltolódás végre megváltoztatásra kerül. Ezt kimondottan örömmel üdvözlöm, és örülök, hogyha egy ilyen rendelet végre megoldja ezt a problémát. Remélem, minél előbb megtörténik, és valóban hatékony megoldást ad, és akkor Magyarországon valóban néhány óra alatt vagy akár egy óra alatt is céget lehet alapítani.
Egyetlenegy rendelkezés, amit nem értek, ez a 13. § rendelkezése, a munkavállalói költségkedvezményre vonatkozó, a polgári perrendtartást módosító szakasz. Bevallom őszintén, többször is megnéztem a törvényjavaslatot, hogy rosszat olvasok-e, vagy hogyan kerül ez ide, mert egyszerűen nem értem a tartalmi összefüggést sem a Gt.-re, sem a cégeljárásra vonatkozóan. Úgy gondolom, ilyen alapon akár a rendőrségi törvényt vagy a környezetvédelmi törvényt is módosíthatnánk egy szakasz erejéig. Az egyszakaszos módosítás önmagában nem jelent sokat, de nagyon sokatmondó az a helyzet, amely eredményeként ez kialakul.
Tudniillik azt, hogy a magyar jog ma áttekinthetetlen, sajnos, szinte mindannyian tudjuk. Az olyan típusú módosítások miatt válik azzá, amilyen ez is. Ennek a törvényhelynek semmi keresnivalója ebben a törvényjavaslatban. Az Alkotmánybíróság nemegyszer, nem egy határozatában, már sokszor megállapította azt, hogy egy törvényjavaslat esetében az úgynevezett - csúnya kifejezéssel élve - saláta jelleg mikor megengedhető: ha tartalmi, időbeli és egyéb összefüggések kapcsán szinte nélkülözhetetlen a kapcsolódó törvények módosítása, akkor lehet indokolt más törvényeket módosítani egyébként oda nem tartozó területre vonatkozóan. Itt ezt én nem tudtam felfedezni, lehet, hogy csak az én hiányos ismereteim és felületes olvasásom miatt történt, de ez többszöri elolvasás után is így maradt.
(12.20)
Így aztán azt tudom mondani, hogy a támogató nyilatkozatunk változatlanul fennáll, ezzel a kiegészítéssel. A törvényjavaslatot egyébként támogatni tudom.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Dr. Avarkeszi Dezső tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me