DR. DRASKOVICS TIBOR

Full text search

DR. DRASKOVICS TIBOR
DR. DRASKOVICS TIBOR igazságügyi és rendészeti miniszter: Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Nagyon köszönöm a képviselő úr higgadt hangvételű, aggódó szavait. Ez lehetőséget ad arra, hogy egyrészt tájékoztassam az Országgyűlést azokról a szándékokról és lépésekről, amelyeket a kormány a közbiztonság megerősítése érdekében tenni kíván, és megerősítsem azt az elkötelezettséget - ezek szerint közös elkötelezettséget -, ami a rend, a közös társadalmi normák és értékek elfogadása, tisztelete és érvényre juttatása tekintetében ezek szerint képviselő úr és a kormány között fennáll.
Ami a közbiztonság megerősítését illeti: a kormány egy világos stratégia mentén határozott intézkedések sorozatát tette és teszi azért, hogy Magyarország polgárai nagyobb biztonságban, nagyobb nyugalomban, rendben éljenek. Először megerősítettük idén tavasszal a rendőrséget. Nyáron az Országgyűlés elfogadta a büntető törvénykönyv átfogó módosítását, ami nemcsak arra az egyetlen szűk körre, mint a “három csapás” javaslat, és nem alkotmányellenes módon, ahogyan az a javaslat, hanem jóval szélesebb körben szigorította a büntető törvénykönyvet. Hiszen az önök javaslata nem adott volna választ például a fegyverrel elkövetett cselekmények súlyosabb büntetésére, a védekezésre képtelen állapotban lévők sérelmére elkövetett bűncselekmények súlyosabb büntetésére vagy éppen az intézkedő rendőrök fokozottabb védelmére.
Önök sajnos nem szavazták meg ezt a törvényjavaslatot, de hála istennek, a törvény ennek ellenére hatályba lépett. És ez a javaslat nemcsak szigorúbb büntetést, de a sértettek, az áldozatok hathatósabb védelmét is előtérbe helyezte, biztosította.
Most ősszel pedig egy harmadik nagy lépést teszünk: segítünk az önkormányzatoknak abban, hogy eleget tegyenek azoknak a feladataiknak, amik húsz éve feladataik lennének, de bizony se erejük, se eszközük, sokszor szándékuk sem volt ehhez. (Folyamatos zaj. - Az elnök csenget.) Úgy gondolom, ezek az anyagi természetű lépések, kiegészítve a szabálysértési törvény ’99-es elhibázott módosításának korrekciójával, amikor újra lehetőséget és feladatot kap a rendőrség a kis értékű, vagyon elleni szabálysértések felderítésében, segíteni fognak a közbiztonság megerősítésében.
Ami pedig a képviselő úr által elmondott, és nyilván valóságalapú szomorú történetet illeti erről az emberölésről: minden emberölés rettenetes, és minden emberölésnek nyomára kell jutni. Hála istennek, a rendőrség e tekintetben igencsak jó eredményekkel büszkélkedhet. De azért a rend kedvéért tegyük hozzá: tíz esztendővel ezelőtt körülbelül háromszázan estek bűncselekmény áldozatául, váltak emberölés sértettjeivé. (Folyamatos zaj. - Az elnök csenget.) Az elmúlt esztendőben kevesebb, mint a fele volt ez a szám. Úgy gondolom, ez egy jó irányú változás. Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me