ARATÓ GERGELY

Full text search

ARATÓ GERGELY
ARATÓ GERGELY oktatási és kulturális minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Köszönöm szépen képviselő úr kérdését, hiszen nincs köztünk vita az alapvető kérdésben, abban, hogy a XXI. században a közoktatásnak elengedhetetlen és kötelező része kell hogy legyen a környezettudatos nevelés, a környezetvédelemmel kapcsolatos ismeretek, de főleg szemlélet formálása.
Ez olyannyira így van, hogy ma is kötelezővé teszik a közoktatás alapvető dokumentumai, többek között a nemzeti alaptantervben szerepel úgynevezett kiemelt fejlesztési területként a környezeti nevelés, az “Ember a természetben” és a “Földünk, környezetünk” nevű műveltségterület részeként. Nincsen túlságosan blikkfangos címe, de pontosan tartalmazza azt, hogy miről szól ez a műveltségterület. Hasonlóképpen a közoktatási törvény is kötelezően előírja az iskolák, óvodák számára, hogy a környezeti nevelésre legyen önálló programjuk.
Amiben némiképp másképp látom, mint képviselő úr - talán azért is, mert magam is kémia-fizika szakos tanár vagyok, és Kőbányán középiskolai tanár koromban nagy örömmel és nagy lelkesedéssel, hozzáteszem, nagy időben is foglalkoztam környezeti kérdésekkel -, az az, hogy a megfelelő színvonalú környezeti nevelés garanciáját az önálló környezetvédelem vagy környezetismeret - bocsánat, az mást jelent -, környezetvédelmi típusú, ökológiai típusú tantárgy jelenti-e. Én tanári meggyőződéssel is azt mondom, hogy nem. Hozzá kell tennem, hogy az iskolák maguk önállóak abban, hogy a saját tantárgyrendszerüket formálják, tehát jogi lehetősége sem lenne a kormánynak, hogy akármilyen fontos cél önálló tantárgyként való tanítását előírja. De nincs is értelme. Ha egy intézmény valóban környezettudatos nevelést folytat, akkor annak bizony egyaránt szerepe van a fizikában, a biológiában, a kémiában, a történelemben vagy éppen - és talán ez a legfontosabb - az intézmények hétköznapi életében.
Az pedig, amit a képviselő úr a koalíciós ügyekkel itt összefüggésbe hozott, azt kell mondanom, hogy az egy afféle szónoki blikkfang, nincsen különösebb jelentősége. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Éppen most jött be Oláh Lajos államtitkár úr, akivel annak idején közösen adtuk át a környezetvédő iskolák és óvodák számára a Zöld béka-díjat. Ők már tudják, hogy hogyan kell ezt csinálni, és azt hiszem, a többi iskola is lassan megtanulja.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me