TÖRÖK ZSOLT

Full text search

TÖRÖK ZSOLT
TÖRÖK ZSOLT (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A világgazdasági válság tavaly őszi kirobbanása után nagyon sokan kaptak a szívükhöz, hiszen devizában adósodtak el. A 2000-es évek eleje óta, 1999-2000 környékétől kezdve a magyar lakosság folyamatosan adósodott el, és egyre növekvő mértékben, elsősorban devizában: euróban vagy svájci frankban. Ez azt eredményezte, hogy a világgazdasági válság bekövetkeztekor a forint meggyengülésének hatására nagyon sokaknak az adósságállománya sokszorosára vagy jelentős mértékben megnövekedett, a törlesztőrészletek pedig szinte azonnal emelkedtek. A bankok ebben az esetben gyorsan, határozottan léptek, az ügyfelek pedig azt látták, hogy a havi törlesztőrészletek rohamosan nőnek, a család nehéz helyzetbe kerül.
A kormány már eddig is számos intézkedéssel segítette a devizahiteleseket, elsősorban azokat, akik otthonukat, családjuk otthonát veszélyeztetve vállaltak kockázatos hitelfelvételt; itt az állam segítségükre sietett, ebben az esetben áthidaló kölcsönnel, garanciával, esetlegesen a krízisalapból igénybe vehető támogatással vagy más módon nyújt segítséget a magyar állam az adófizető közösségnek.
A bankok azonban az elmúlt hónapokban nem tanúsítottak ugyanilyen gyors reakciót, ugyanilyen gyors intézkedést akkor, amikor a válságkezelő kormány tevékenységének is köszönhetően erősödött, majd stabilizálódott a magyar forint az euróhoz és a svájci frankhoz képest. Ebben az esetben joggal várják el a devizahiteles ügyfelek, hogy csökkenjenek a törlesztőrészletek. Egyik-másik bank, bankvezető már nyilatkozott, és innen is üdvözölnünk kell szándékukat, hogy csökkenni fognak az ősz folyamán a törlesztőrészletek, hiszen jelentős mértékben emelkedett a forint. Azonban sokan még mindig otthonukat, lakásukat féltik, hogyan lehet megmenteni, hogyan lehet megvédeni, hogyan lehet biztosítani azt, hogy a család feje fölött továbbra is fedél legyen, otthonukban maradhassanak. Erre is már több változat kidolgozásra került.
Azonban a banki etikai kódex kidolgozása ma még csak egy hírként jelenik meg, de ez az, ami igazából jelentős előrelépést biztosít, hiszen a bankok ennek révén önkorlátozó, önmagukat is hátrányosabb helyzetbe hozó szabályokat fogadnak el annak érdekében, hogy a banki ügyfelek, a hitelesek, akik hitelt vettek fel, adósságot vettek magukra, azoknak a helyzete könnyebb legyen; egyrészt a jövő időszakra, a követező időszakra, amikor újabb hiteleket vesznek fel a magyar állampolgárok, akik már eddig is vettek fel, vagy akik még eddig nem tették ezt, illetve azoknak, akiknek már megvan jelenleg is ez az adósságállománya.
Éppen ezért kérdezem a tisztelt államtitkár urat, milyen módon erősödik a banki ügyfelek fogyasztóvédelme, milyen eszközökkel segít a magyar állam a banki ügyfeleknek, elsősorban azoknak, akik devizában adósodtak el, vagy akiknek gondot jelent a hitelük törlesztése, a hitel-törlesztőrészletek megfizetése.
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me