FARKAS FLÓRIÁN

Full text search

FARKAS FLÓRIÁN
FARKAS FLÓRIÁN (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. 2008. július 21-e, Galgagyörgy. Rálőttek három, romák lakta családi házra, több lövedék a falba fúródott. 2008. augusztus 8-a, Piricse. Molotov-koktélt dobtak két, romák által lakott házra, lábon lőttek egy utcára kilépő asszonyt. 2008. november 3-a, Nagycsécs. Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két családi házra, egy cigány férfi és egy asszony életét vesztette. 2008. november 18-a, Pécs. Kézigránátot dobtak egy roma családi házba. A szülők meghaltak, három kisgyermek sokkos állapotban került a kórházba. 2008. december 15-e, Alsózsolca. A romatelepen egy 19 éves fiatalembert saját udvarán meglőttek. Életveszélyes állapotba került, élettársát súrolta a lövedék. 2009. február 22-e, Tatárszentgyörgy, ami az országot is megrázta. Egy roma családi házban tűz ütött ki a bedobott Molotov-koktéltól. A menekülő apát és ötéves kisfiát lelőtték. Hatéves kislánya súlyos sérüléseket szenvedett. 2009. április 22-e, Tiszalök. A házából kilépő középkorú cigány férfit meglőtték, a helyszínen életét vesztette. És 2009. augusztus 3-a, Kisléta. Fegyveres támadásban meghalt egy 45 éves cigány nő, 13 éves kislányát életveszélyes állapotban szállították kórházba.
A feltételezett tetteseket néhány napja, most már talán hete elfogták. Az áldozatok becsületes és tisztességesen élő emberek, közöttük ártatlan gyerekek voltak. Egy bűnük volt, hogy cigány származásúak. A leköszönő titokminiszter azt nyilatkozta, hogy több eset megelőzhető lett volna, ha a titkosszolgálatok látókörébe került egyik gyanúsítottal szemben nem szüntetik meg a megfigyelést. Vajon melyik eset lett volna megelőzhető, tisztelt Országgyűlés? Vagy akár mindegyik? Ficsor Ádám ennek ellenére tisztának érzi magát az ügyben, és természetesen nem ezért mondott le miniszteri tisztségéről. A titkosszolgálatok vezetője, Laborc Sándor már a nyáron lemondott; mint tudjuk, ő sem a sikertelenül vizsgált sorozatgyilkosságok miatt. A belső vizsgálat megállapította, hogy súlyos rendszerbeli hibák voltak a titkosszolgálatok működésében. Néhány alacsonyabb beosztású felelőst találtak is. Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy az ügyet a felelősök nem úgy tekintik és kezelik, mint amikor magyar állampolgárokat végeznek ki. Pedig a cigányok is azok, csak cigány származású magyar állampolgárok.
Tisztelt Országgyűlés! Tételezzük fel, hogy az elfogott és előzetes letartóztatásba helyezett személyek a valódi tettesek. Tételezzük fel azt is, és reméljük, joggal, hogy a bűnösök elnyerik méltó büntetésüket. Azonban mégsem lehetünk nyugodtak. Nem lehetünk nyugodtak ugyanis mindaddig, amíg nem tudjuk, hogy kinek vagy kiknek a hibái, mulasztásai vezettek oda, hogy 14 hónapig rettegésben lehetett tartani egy országot, közülük is, közülünk is a legvédtelenebbeket.
Kérdezem tehát mindazokat, akiknek törvényes felelősségük van akár kormánytagként, akár vizsgálóbizottság tagjaként, vagy a rendészeti, illetve a titkosszolgálati szervek vezetőjeként: mikor lesz végre őszinte beszéd? Mikor tudunk meg mindent, tisztelt Országgyűlés, amihez jogunk van? Mikor nevezik meg a súlyosan vétő felelőst vagy felelősöket? Mikor mondhatjuk, hogy nem félünk, mert jó kezek vigyázzák biztonságunkat?
Erre vár választ az egész ország, közöttük a még mindig rettegésben élő több százezer cigány származású magyar állampolgár.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz, a KDNP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me