DR. SZÉKELY TAMÁS

Full text search

DR. SZÉKELY TAMÁS
DR. SZÉKELY TAMÁS egészségügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A 2006. évi CXXXII. törvény vonatkozásában számos beadvány érkezett az Alkotmánybírósághoz is, és számos esetben a fenntartó önkormányzatok bírósághoz fordultak. Az Alkotmánybíróság ez év szeptember 26-ai határozatában meghozott döntésében visszamenőleges hatályú rendelkezést nem hozott, nem állapította meg a törvény alkotmányellenességét; egyesegyedül egy eljárási szabályt kifogásolt, nevezetesen azt, hogy a miniszter hatásköre túlzott volt a kapacitások megállapításánál.
Hatvan esetben született jogerős ítélet, amely a tárcának adott igazat. Három ítélet született, ami eljutott a Legfelsőbb Bíróságig. Ezek közül december 9-én - a dátum nagyon lényeges - született egy olyan ítélet, ami új eljárásra utasította a minisztert az akkor hatályos törvényi szabályozás értelmében. December 15-én viszont az Országgyűlés elfogadta a törvény módosítását, ami - az Alkotmánybíróság határozatának megfelelően - a miniszter kezéből kivette ezt az egyedi döntési lehetőséget, és ezt az ÁNTSZ-hez delegálta. Nem tudom pontosan, mi a jogi konstelláció, ha a Legfelsőbb Bíróság ítéletéhez képest az aktuális jogszabályok megváltoztak. Ehhez képest a miniszternek most már nincs ilyen jogköre.
A napokban született legfelsőbb bírósági döntés éppen ezért - figyelembe véve az időközi jogszabályváltozást - már nem rendelkezik arról, hogy a minisztert új eljárásra kötelezze, ennek megfelelően csak hatályon kívül helyezte egy eljárásjogi szabályra hivatkozva a döntést. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me