PODOLÁK GYÖRGY

Full text search

PODOLÁK GYÖRGY
PODOLÁK GYÖRGY (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Csak keményen!) Rendkívül nehéz napokat, kritikus időszakot élt át a gazdaság az elmúlt hetekben. A gazdasági világválság hatása Magyarországot, a vállalkozásokat, a családokat egyre jelentősebb mértékben sújtja. Gyárak, üzemek állnak le, emberek ezrei vesztik el megélhetésüket. A forint árfolyama az euróhoz képest abszolút, a budapesti tőzsde indexe hét éve nem látott mértékű negatív csúcsokat döntött. A válság kezelésével kapcsolatban különböző közgazdászok, politikusok, üzletemberek egymásnak gyakran ellentmondó elemzésekkel, vizionált államcsőddel, javaslatokkal állnak elő, összekeverve a pénzügyi válságkezeléshez és a gazdasági reformokhoz szükséges intézkedéseket.
Ilyen rendkívüli körülmények között van igazán jelentősége annak, hogy Magyarország kormánya felelősségteljes és határozott gazdaságpolitikai lépésekkel mérsékelje a gazdasági válság hatásait.
(13.20)
2008 ősze óta gyakorlatilag nem volt olyan hét, hogy a kormány ne hozott volna valamilyen fontos döntést a nemzetközi gazdasági válság hatásainak enyhítésére. A kabinet érdemi lépéseket tett a magyar családok, a munkahelyek és a vállalkozások védelme érdekében. Több mint félszáz válságkezelő intézkedés született, a 4+1 napos munkahetet lehetővé tevő munkahelymegőrző támogatástól kezdve az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került lakáshiteleseket segítő törvényeken át a diákhitel megemelésén át az építőipari beruházásokra felhasználható 1800 milliárdos támogatásig.
Az intézkedések meghozatalakor ugyanakkor nemcsak arra kell figyelemmel lenni, hogy meglegyenek az intézkedések, elérhetőek legyenek a támogatások, hanem arra is kellő gondot és energiát kell fordítani, hogy a vállalkozások értesüljenek ezekről a lehetőségekről, tudják, hová kell menniük, mit kell kérdezniük, mit kell tenniük annak érdekében, hogy igénybe is vehessék. Úgy gondolom, hogy az egymást érő kormányzati bejelentésekkel kapcsolatban érdemes megvizsgálni, hogyan teljesítette a kormány a gazdasági csúcson bejelentett hatpontos gazdaságélénkítő csomagját, amelyet a gazdasági szereplők és a munkaadók kivétel nélkül támogattak.
Elengedhetetlen, hogy a kormány arról is tájékoztassa az Országgyűlést, hogy a bejelentett 1400 milliárd forintos válságkezelő és gazdaságélénkítő programcsomag hogyan valósult meg; hogyan és milyen feltételekkel tudják a vállalkozások elérni ezeket a forrásokat, és mennyit használtak már fel; hogyan valósult meg a 2100 milliárd forintos keretösszegű keresletélénkítő csomag - hiszen a hazai vállalkozásoknak nemcsak forrásokra, hanem megrendelésekre is szüksége van -; hogyan változtak a pályázati eljárások, és a vállalkozások hogyan fogadták az előfinanszírozás jelentős emelését 30-ról 50 százalékra (Folyamatos zaj. - Az elnök csenget.), a nehéz helyzetű régiókban pedig elérhető 70 százalékra; mennyi igénylés érkezett a hitelekre, hogyan fogadják a vállalkozások ezeket, az adminisztráció csökkentését - a közvélekedéssel szemben a bankok valóban segítenek? -; hogyan alakul az automatikus pályázati keretek felhasználása.
Üdvözlendő, hogy az adminisztratív terhek csökkentésében is történt előrelépés. Így az ipari parkokban folytatandó új tevékenység végzése engedélyköteles helyett bejelentésköteles lesz csupán április 1-jétől. Enyhültek a gazdaságfejlesztési pályázatok feltételei is.
Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy gondoljuk, hogy a kormány rendelkezik a szükséges szakértelemmel és programmal, ennek a programnak pedig már vannak pozitív eredményei, a pozitív eredmények pedig erőt adhatnak a kormány további határozott intézkedéseihez, az emberek hangulatjavításához és az Országgyűlés gazdaságpolitikát érintő stratégiai döntéseinek megalapozott meghozatalához a jelenlegi válságos időszakban.
Kérem, hogy a kormány a szükséges tájékoztatás megadásával segítse elő a hitelesség és a bizalom erősítését az emberek és a vállalkozások részére.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban. - Szórványos taps az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me