PÖRZSE SÁNDOR

Full text search

PÖRZSE SÁNDOR
PÖRZSE SÁNDOR (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Kedves Képviselőtársaim! “Hétköznapi nacionalizmus és nemzetközi radikalizmus” konferencia volt a múlt héten két napig az MTA-n. Miközben a honlap szerint 8,5 millió forintból közpénzen támogatott hároméves kutatásnak a magyar állampolgárok és a kisebbségben élő magyarok viszonyának vizsgálatára kellett volna valamiféle megoldást találni, ehhez képest a huszonegy előadásból nyolc szólt érdemben a határon túl élő magyarságról.
Nézzük meg, hogy igazából, ugyan szövegkörnyezetből kiragadva, de mik hangzottak el ezen a kétnapos konferencián. Feischmidt Margit megadta az alaphangot, az egyik rockzenekar kapcsán a következőt mondta: Istenről, hazáról meg ilyesmikről van szó a számaiban. Kóczé Angéla szerint Szikszón a cigányok már félnek kimenni az utcára, mióta ott két évvel ezelőtt megjelent a Magyar Gárda, és már két napra előre bevásárolnak. Amikor a Barikád újságírója megkérdezte tőle, hogy de hát ez köszönő viszonyban sincs a valósággal, akkor azt a választ adta, hogy neki nem célja az objektivitás. Tamás Pál azt mondta, hogy a valóságban a magyarok kétharmada antiszemita, majd sokkolta az ott lévőket: 60 százalék szerint túl sokat beszélünk holokausztról, Magyarország második világháborúban elfoglalt szerepéről, 20 százalék pedig határrevíziót szeretne, majd gyakorlatilag sokkot kapott. Tóth András szerint - és most figyeljen, államtitkár úr - ”Vona Gábor pártja a genetikus fasizmus jegyében egységesítette a dühöt és a gyűlöletet”. A tudományos érvelés: ennek okát Vona Gábor egyéni sorsában és családi tragédiájában kell keresni, mármint szerinte.
Murányi István alternatív házi feladatnak adta fel az ott lévőknek, hogy szerintük a bölcsődébe járás erősíti-e a nacionalizmust, mert szerinte tudományosan kimutatva erősíti. (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.) Zolnay János leszögezte, lezárva a napot - bocsánat, egy mondat, elnök úr -, hogy a jobboldali radikalizmus szerinte eufemizmus, valójában nácikról beszélhetünk. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me