DR. TURI-KOVÁCS BÉLA

Full text search

DR. TURI-KOVÁCS BÉLA
DR. TURI-KOVÁCS BÉLA (Fidesz): Remélem. Tisztelt Ház! Volner képviselő úr arra a vitára utalt, ami az alkotmány-előkészítő bizottságban folyt. Az a vita ugyanis arról szólt, hogy vajon bekerüljön-e és milyen formában az új magyar alkotmányba a föld védelme. Én a magam részéről annak vagyok a híve, hogy ennek a formáját meg kell találni. Meg kell találni azért, hogy hosszú távú biztonságot tudjunk adni annak a termőföldmegőrzésnek, amely meggyőződésem szerint az egész ország, mindannyiunk érdeke. Annak azonban a formáját úgy kell megtalálnunk, hogy ne csak alkotmányos legyen majd, ne csak a hazai viszonyoknak feleljen meg, hanem feleljen meg az európai viszonyoknak is. Államtitkár úr utalt arra, hogy folyik az a munka, amely azt a célt szolgálja, hogy a háromévi moratóriumot fel tudjuk használni arra, hogy a védelem a lehető legnagyobb, ha lehet, százszázalékos legyen.
Az első felszólalásomban arra utaltam, és most szeretnék ide visszautalni, hogy mindez csak akkor lehet sikeres, ha egy olyan földbirtok-politikát hajtunk végre, amelynek eredményeként Magyarországon működőképes, eredményes, ugyanakkor nagy eltartóképességű - ez az egyik legfontosabb kitétel - mezőgazdaság alakulhat ki. Ma - és erre szeretném felhívni szíves figyelmüket - olyan helyzet van a magyar mezőgazdaságban, amely kísértetiesen hasonlít az 1910-es, a száz évvel ezelőtti viszonyokra. Azt írja ugyanis az akkori statisztika, hogy a magyar földbirtokosok száma 1 millió 600 ezer, és ebből 1 millió 63 ezer ember birtoka tíz hold alatti. Ezt sikerült húsz év alatt reprodukálni.
Úgy gondolom, az elkövetkezendőkben ennek a kormánynak az a feladata, hogy ez a helyzet megforduljon, és Magyarországon életképes, minél több ember szolgáló földbirtok alakuljon ki. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me