GŐGÖS ZOLTÁN

Full text search

GŐGÖS ZOLTÁN
GŐGÖS ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm, elnök úr, a szót. Azért kértem szót, mert ha az úgy lenne, ahogy államtitkár úr elmondta, azzal még egyet is lehetne érteni. Mert senki nem mondja, hogy 100 forint/hektárért jogosan bérelhet valaki állami földet. Csak azért megkérdezném, államtitkár úr, hol voltak akkor, amikor 2001-ben, az akkori Fidesz-kormány idején a legnagyobb és a legértékesebb 12 magyarországi állami gazdaságot egy éjszaka eladták egy szűk érdekkörnek, 50 éves földbérlettel, a lehető legalacsonyabb bérleti díjjal, amit nem lehet emelni, csak az infláció mértékével. Remélem, ezekkel kezdik a felülvizsgálatot. Egyébként ezt már többször javasoltam, mert messze a legalacsonyabb bérleti díjak ennél a 12 állami gazdaságnál vannak.
És azt is szeretném jelezni, hogy a tavalyi fölbérleti hosszabbításért, amit említett, százmilliós nagyságrendű bérleti jogdíjat fizettek a további bérlők, és erre azért volt szükség, mert egyébként az agrár-környezetgazdálkodási programban nem tudtak volna igazolni legalább 5 éves jogosultságot. Magyarul ezeket a tranzakciókat nyilván vizsgálhatják keresztben, hosszában, de az mind komoly bevételt hozott az államnak, nem úgy, mint annak idején a 12 állami gazdaság privatizációja, ahol egyébként a dolgozói létszám megtartása volt az egyik feltétel. Csak jelzem, hogy körülbelül egyharmad ember dolgozik ezeknél a cégeknél, ha egyáltalán még dolgozik ott valaki, mert azért azt is látjuk, hogy viszontbérbeadások is előfordulnak időnként.
Sajnos ezek a módosítók nem azt a célt szolgálják. Ha nem lett volna ez a kabai minta, ahol ha az előre bejelentett 20 helyi gazdálkodónak adják oda a földet, akkor még el is hinnénk azt, amit mondanak, de négy, még egyszer mondom, négy nagyon Fidesz közeli, ottani, nem helyben lakó, hanem térségben lakó vállalkozás kapta meg. Majd kíváncsi leszek, hogy ők kapják-e meg tovább a hosszú távú bérletet.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me