DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN

Full text search

DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN
DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ha jól értem szavait, akkor a kiszolgáltatottság ellen szólt. Még pontosabban, úgy véli, hogy a magyar munkaterv kapcsán a kis- és középvállalkozások esetében a munkaviszony megszüntetésének egyszerűsítése a kiszolgáltatottságot növeli. Hadd hívjam fel a figyelmét arra, hogy a munkaerőpiacon azonban ki az, aki igazán kiszolgáltatott, és erről önöktől még soha az életben nem hallottam egyetlenegy szót sem. Azt hiszem, az kiszolgáltatott, aki dolgozik, de csak szürkén, vagyis fizetését zsebbe vagy színlelt szerződéssel kapja; ez az igazán kiszolgáltatott.
Ma több mint egymillió ember, vagyis a dolgozók egynegyede kap ilyen módon fizetést, rájuk pedig éppen ezért nem terjed ki a munka törvénykönyve által biztosított jogi védelem, éppen azért, mert kiszolgáltatottak. Ez az az egymillió ember, aki valóban kiszolgáltatott. Az igazi kérdés tehát az, tisztelt képviselő úr, hogy miért van ilyen valóban kiszolgáltatott helyzetben egymillió ember. Úgy gondolom, ennek két oka van; egyrészt az, mert olyan rendszert örököltünk önöktől, ahol magasak a vállalkozások és a foglalkoztatás adó- és adminisztrációs terhei. Nem véletlen, hogy tavaly júniusban az új kormány már első lépéseivel ezek csökkentését kezdte el. Másrészt azért kiszolgáltatott ez az egymillió ember, mert rugalmatlanok és életidegenek a foglalkoztatási szabályok.
A vállalkozások, főleg a kisvállalkozások javarészt azért nem képesek bővíteni a foglalkoztatást, mert túl sok jogi és adminisztrációs kockázattal jár új munkaerő felvétele vagy elbocsátása. Éppen ezért a magyar munkaterv egyik fontos célja a munkaerőpiac rugalmasságának növelése és ezáltal a legális foglalkozatás ösztönzése.
(13.00)
A magyar munkatervben megfogalmazott javaslatok egyfelől a munkavállalók garanciális érdekeinek kötelező erejű törvényi védelme mellett - mint például a munkavállalás alsó korhatárának meghatározása, a napi és havi munkaidő maximális mértékének meghatározása - erősítik a felek, a munkaadó és a munkavállaló kölcsönös megállapodásán alapuló munkaszerződés szabályozó szerepét. Ez utóbbi érinti annak lehetőségét, mint ahogy ön is említi, hogy a kis- és középvállalkozások esetében a munkaviszony-megszüntetés kevésbé korlátozott legyen.
Tisztelt Képviselő Úr! A felmérések szerint, miközben országos szinten az alkalmazottak egynegyede, vagyis 1 millió ember, részben vagy egészben zsebbe fizetve kapja a fizetését, addig az arányuk Kelet- és Észak-Magyarországon 40 százalék. Ön mint Borsod megyei képviselő tehát, úgy gondolom, bizonyára támogatja a kormányt abban, hogy az egyszerű felmondási szabályokkal is csökkenjen választókerületében a szürkefoglalkoztatás.
Végül, tisztelt képviselő úr, csak visszatérve interpellációja címére: '“Jaj a dolgozóknak! Jaj a kizsákmányoltaknak!?”, szeretném felhívni arra az egyszerű tényre a figyelmét, hogy Marx Károly már több mint száz éve halott, a marxizmus pedig megbukott Magyarországon húsz éve. (Szűcs Erika: Tényleg?) Arra kérem, hogy feleslegesen ne pazaroljuk egymás idejét ósdi marxista fogalmakkal, mint ami az interpellációja címében van.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban. - Közbeszólás ugyanonnan: Bravó!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me