TIFFÁN ZSOLT

Full text search

TIFFÁN ZSOLT
TIFFÁN ZSOLT (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A Dráva menti területek az egykori természetes tájhasználat mellett a Kárpát-medence leggazdagabb vidékei közé tartoztak, mocsarak, vizes élőhelyek, kiterjedt rét- és legelőgazdálkodás jellemezte ezt a vidéket. Ez a helyzet a Dráva szabályozásával, a jelenlegi vízgazdálkodási gyakorlat elterjedésével és a klímaviszonyok átalakulásával gyökeresen megváltozott.
(12.40)
A természeti környezet degradációja mellett a társadalom szétesése, kulturális és gazdasági elszegényedése is jellemző. A térség ma hazánk egyik elmaradottabb területe, ahol a társadalom teljes kilátástalanságban él.
A fenti problémák megoldásaként olyan összefüggő program vált szükségessé, amely a terület környezeti állapotának, infrastruktúrájának és szociális helyzetének javítása révén megteremti a természeti és társadalmi adottságokhoz jól illeszkedő tájgazdálkodás feltételeit. A program elkészült: több pilléren nyugszik, amelyek organikus egységet képeznek, és amelyek egymással összefüggésben minden területre kiterjedő beavatkozássorozat által gyökeresen alakíthatják át az Ormánságban élők életfeltételeit.
Véleményem szerint az első lépés a vízkormányzás helyreállítása, a tájhasználatváltás. Az ezen alapuló hagyományos mező- és erdőgazdálkodási tevékenységek felelevenítése, a megújuló energiaforrások hasznosítását lehetővé tevő tevékenységekkel együttesen teremthetik meg a fellendülés gazdasági alapjait. Mindezekkel párhuzamosan humánerőforrás-fejlesztési program megvalósítására is szükség van, fókuszába mindenképpen a fiatal generációk oktatását, részben átképzését célszerű állítani.
Az Ős-Dráva programot, mint az Ormánság fejlesztésére irányuló komplex térségfejlesztési stratégiai programot az Ormánság fejlődéséért tenni akaró szervezetek és személyek dolgozták ki. Megítélésem szerint a program biztonságos megvalósításához alapvetően szükséges, hogy a Duna-Dráva Nemzeti Park részeként védett, állami tulajdonban lévő földrészletek nemzeti parki vagyonkezelésbe kerüljenek. A finanszírozhatóság érdekében azt javasolom, hogy kerüljön elkülönítésre egy Ős-Dráva program pályázati keret, amelyből csak a program célkitűzéseinek megfelelő, koncepciójához szorosan illeszkedő és földrajzilag a program részét képező területekről érkező pályázatok finanszírozhatók.
Az Ős-Dráva program egy komplex, a környezeti, gazdasági és társadalmi szférát egyaránt érintő területfejlesztési program, amely a hosszú távon fenntartható fejlődés feltételeit teremtheti meg hazánk egyik legelmaradottabb kistérségében, az Ormánságban. Ez a terv a fenntartható terület- és vidékfejlesztés első hazai mintaprogramjává válthat, és sikere esetén nemzetközi léptékben is modellértékű lehet.
Tisztelt Államtitkár Úr! Kérdezem tehát öntől, hogy lehet-e sikertörténet az Ormánságból az Ős-Dráva program által.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me