DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN

Full text search

DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN
DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A hitelintézeti törvény szerint a pénzügyi szolgáltatásra irányuló szerződésben egyértelműen meg kell határozni a kamatot, a díjat és minden egyéb költséget vagy feltételt, többek között a késedelmes térítés jogkövetkezményeit és a szerződést biztosító mellékkötelezettségek érvényesítésének módját és következményeit is.
A fogyasztóval kötött szerződésben - ide nem értve a lakáscélú hitelszerződéseket, amelyekre jóval szigorúbb szabályok vonatkoznak - az ügyfél számára kedvezőtlenül kizárólag a kamatot, díjat vagy költséget lehet egyoldalúan módosítani, egyéb feltétel, például az egyoldalú módosításra okot adó körülmények felsorolása az ügyfél számára kedvezőtlenül nem módosítható. Az egyoldalú módosítás jogát a hitelező kizárólag abban az esetben jogosult gyakorolni, ha a módosításra okot adó objektív körülményeket tételesen meghatározták, a szerződés tartalmazza ezt, valamint a hitelező mindezt az árazási elvekben rögzítette.
Tisztelt Képviselő Úr! A hitelintézeti törvény és a kapcsolódó jogszabályi feltételek teljesülését fogyasztóvédelmi hatóságként a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ellenőrzi. Konkrét esetben ezért javaslom, hogy az interpellációjában említett család közvetlenül a felügyeletet keresse meg, tisztázandó ugyanis, hogy a hitelező eljárása jogszerű volt-e, illetve mennyiben felelt meg a kölcsönszerződésben foglaltaknak. A felügyelet megkeresése azért is célszerű, miután a pénzügyi szolgáltatások terén a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló rendelkezések betartásában is illetékes hatóság.
Tisztelt Képviselő Úr! Bízom benne, hogy a PSZÁF az ön által említett esetet is alaposan megvizsgálja, és megteszi a törvények betartásához szükséges feltételeket és lépéseket.
Tisztelt Képviselő Úr! Ugyanakkor felhívnám a figyelmet arra, hogy egyetlen példából nem lehet azonnal olyan általánosításokat levonni, mint amit ön tesz, vagy akár az interpellációja címében is szerepel a legalizált uzsora; ennél alaposabb vizsgálat szükséges ilyen jellegű kijelentésekhez.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket, kérem válaszom elfogadását. (Szórványos taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me