GÖNDÖR ISTVÁN

Full text search

GÖNDÖR ISTVÁN
GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Urak! Régóta vártuk, de most már a kezünkben van az első olyan dokumentum, amivel tényszerűen lehet bizonyítani, hogy mely miniszterek, mely bizottsági elnökök és képviselők nem mondtak igazat itt, a Ház falai között akkor, amikor szó szerint azt mondták, hogy a MOL-részvényvásárlás - és ebben Fellegi miniszter úr állt az élen - nem érinti az államháztartás hiányát.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az az indítvány, amelyet Dancsó képviselő úr benyújtott, ilyen szempontból a kormány hitelességét is meglehetősen aláássa, mert itt feketén fehéren azt lehet látni, hogy bizony úgy, ahogy mi, ellenzéki képviselők ezt a korábbi vitákban elmondtuk, a MOL-részvényvásárlás az államháztartás hiányát növeli. Tehát ez a közel 500 milliárdos összeg az államháztartás hiányát növeli.
Úgy, ahogy Scheiring Gábor képviselő úr már az első vitaszakaszban utalt erre és elmondta, az, hogy a pénzügyi tranzakció hogyan szerepel, azt hiszem, már megnyílik előttünk az a lehetőség, hogy eme indítvány kapcsán azt mondjuk, hogy az Orbán-kormány meglehetősen trükközik.
És ami nagyon érdekes, a hozzá kapcsolódó 4. indítvánnyal így nincs gond, mert összhangban van, de az 5-ösben, hogy milyen mértékben próbálják meg a képviselőket és a sajtót vagy bárkit, aki érdeklődik, félrevezetni és átverni, mutatja az, hogy a teljes 2. számú mellékletet változtatná meg a képviselő úr látszólag, ami összesen, mindösszesen két sor. Tehát ahhoz valakinek az összest át kell nézni, hogy kiderüljön, hogy sehol máshol nincs változás, mint csak az állami vagyonnal kapcsolatos kiadásoknál - itt szerepel ez az 500 milliárd forintos MOL-részvényvásárlás - és nyilván a kiadások növekedésénél.
Tehát az államháztartási hiány növekszik eme indítvány kapcsán egy olyan tranzakció miatt, ahol 21 százaléknyi részvényt vásárol a nemzeti együttműködés kormánya mindössze 10 százalékos szavazati jogért, és egyfolytában azt hangoztatta a miniszter úr, hogy erős befolyása lesz a MOL-ban. Én kíváncsi lennék, hogy 10 százalékkal mekkora befolyása lesz. Ebből megint csak az látszik, hogy előbb-utóbb ennek a részvénynek egy jelentős részét a kormány, nyilván akkor, amikor majd megszorul, piacra dobja.
Arról már nem akarok beszélni, mert akkor az általános vitát hoznám vissza, hogy ennek az 500 milliárd forintnak hány helyen lett volna még helye, de szeretném azt megkérdezni az államtitkár úrtól, hogy egyéb más tételek, amelyekről a Ház döntött már, vagy éppen dönteni készül - miután már a részletes vita szakaszában vagyunk -, vajon majd zárószavazás előtti módosító indítvánnyal teszik-e be. Gondolok itt a népegészségügyi címszó alatt bevezetendő adóbehajtási termékadóra.
Köszönöm szépen a szót, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me