DR. JÓZSA ISTVÁN

Full text search

DR. JÓZSA ISTVÁN
DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A múlt hét a Fidesz szomorú, fekete hete volt a parlamentben. (Derültség. - Közbekiáltások a kormánypártok soraiból. - Az elnök csenget.) Az MSZP a múlt héten sikeresen kényszerítette rá a Fideszt és a kormányt (Pálffy István: Gyászhuszár!), hogy a tévé nyilvánossága előtt kelljen vitatkoznia több, társadalmilag jelentős törvényjavaslatról (Németh Szilárd István: Mit, te szerencsétlen?), így az ország nyilvánossága előtt kelljen vitatkozniuk arról a munka törvénykönyvéről, amelyben a kormány csorbítani kívánja a munkavállalók jogait, kiszolgáltatottá teszi őket, és kevesebb bérért több munkát hoz a számukra. (Nyakó István: Szégyen!) Ez a XXI. század helyett a XIX. század törvénye, hiába próbálják ezt itt most önök fordítva beállítani.
A szakszervezeteket konszenzus helyett belezsarolták ebbe a megállapodásba. A szakszervezetek véleményét mi beleírtuk abba a több mint 500 módosító indítványunkba, amit önök nem voltak hajlandók figyelembe venni, itt most a vitában is védik a védhetetlent. Ez a munka törvénykönyve több munkát, kevesebb pénzt és könnyű elbocsátást jelent a munkavállalóknak, a kölcsönös érdekek helyett egyoldalúan csak a munkavállalók (sic!) érdekeit képviseli, a munkáltatók kedvezőbb helyzetbe kerülnek, a munkavállalók helyzete rosszabb lett.
Lázár János erre azt mondta - miután kedden reggel egy kicsit megszorongattuk a szabad vita keretében -, hogy a Fidesz gesztusokat gyakorol a parlamenti vita keretében azzal, hogy éjszakai, időkeret nélküli vitalehetőséget biztosít a Fidesz az ellenzék számára. (Lázár János: Péntek, szombat, vasárnap is… - Közbekiáltások.) Valóban így van, valóban így van, lehetőséget biztosított (Az elnök csenget.), erre önök bent voltak öten-hatan-heten, most viszont minden törvényt időkeretbe szorítottak. Tehát ennyit az önök gesztusairól, nem hiszem, hogy ezzel sokra lehet menni. Gratulálunk hozzá!
Nézzük azért is azt, hogy a társadalomnak milyen gesztusokat tett a Fidesz az elmúlt másfél évben. Azt ígérték, hogy megvédik a nyugdíjakat; ehhez képest államosították hárommillió ember magánnyugdíj-megtakarítását. Meghirdették, hogy csökkentik az államadósságot; ma magasabb szinten áll az államadósság szintje, mint a kormányváltás időpontjában, azzal együtt, hogy a magán-nyugdíjpénztári vagyont felélték. Azt ígérték, hogy söralátét méretűre egyszerűsítik az adóbevallás rendszerét, és csökkentik az adókat; ezzel szemben jövőre 11 adónemben több mint 600 milliárd forinttal több adót kívánnak beszedni. Azt ígérték, hogy megvédik a lakosságot a különadók áthárításáról; az áthárítást nem sikerült megakadályozni, a válságadókat a lakosság fizeti meg, ugyanakkor elérték viszont, hogy a gazdasági növekedés elé nagyon komoly akadályokat gördítettek.
A legerősebb gesztus a társadalom felé, hogy utólag különadókkal szedhessék be az alaptörvény előírása alapján, ha bírságot és büntetést kell fizetni az állam visszafizetési kötelezettsége esetén az EU szabályaiba ütköző adókivetés miatt. Eleve elhibázott volt, hogy gazdasági szabadságharcról beszéltek válság idején, amikor szövetségeseket kellett volna szerezni. Be kellene végre látni, hogy ezek a gesztusok így nem működnek. A kormány hitelességének helyreállításához gesztusok helyett őszinte és hiteles intézkedések kellenének. Őszintén szembe kellene nézni a kormánynak azzal, hogy milyen intézkedései vezettek ahhoz a finanszírozási kényszerhelyzethez, amelynek eredményeként ma Magyarország a világ legkockázatosabb országává vált, az államcsőd elleni biztosítás felára a másfél év alatt 170 bázispontról 600 bázispont fölé nőtt, és elkerülhetetlenné vált, hogy az IMF segítségét kérje Magyarország.
(13.30)
Ebből a helyzetből egyetlen kiút van, a hiteles gazdaságpolitika, amely a megbízhatóságon, a kiszámíthatóságon és a jogbiztonságon alapul. Viselkedjenek felelős politikushoz méltóan! Nem elég gesztusokat gyakorolni, új kormányprogramra, új kormányra van szükség.
Lázár képviselő úr, új kormányra van szükség (Derültség a Fidesz soraiból.), viselkedjenek felelősen! Ezt ajánlom önöknek.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me