DR. LUKÁCS TAMÁS

Full text search

DR. LUKÁCS TAMÁS
DR. LUKÁCS TAMÁS (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nem vitás, hogy az elmúlt héten a közbeszédet és a médiát az a tény uralta, hogy a parlament éjszaka ülésezik. Az emberek nem értették, hogy miről van szó. (Lukács Zoltán: Volt azért, aki értette! - Közbeszólások.) Nyugi van! Menjenek ki az emberek közé: nem értették. Azt gondolom, hogy vannak olyan kérdések, amelyeket ennek kapcsán a tisztelt Háznak meg kell tárgyalnia.
1895-ben Mikszáth Kálmán a parlamenti tudósításokban a következőt írja: “Az obstrukció a parlament legnagyobb nyavalyája. Ha sokszor ismétlődik, ha felette keményen lép fel, megöli a parlamenteket egyenként, és végül magát a parlamentarizmust is.”
Tisztelt Elnök Úr! Most önre nézek. Vagyunk még páran ebben a teremben, akik a parlamentarizmust Szabad György házelnök úrtól, tanár úrtól, a demokráciát pedig Antall Józseftől tanultuk (Többen az MSZP padsoraiból: Óóó!), ezért semmi különöset nem látok abban, hogy az ellenzék obstruál. Az első ciklusban, 1990-1994 között is volt ilyen, csak kevésbé izzadságszagú, könnyedebb és szellemesebb. (Lukács Zoltán: Itt se voltál!) Végül is mindenki olyan ellenzéket kap, amilyen jut neki. (Nyakó István: Ezt mi tudjuk!)
Példaként említem meg, hogy az első ciklusban, amikor a költségvetésről egész éjszaka szavaztunk, a szavazást a 92 éves Kéri Kálmán tábornok úr állva tette meg, hogy példát adjon a fiataloknak. Az ő példája, kitartása és lelkiereje a mai napig is hat, ha kell, a mai utódok is követik példáját. De ha már felszólalásom tárgyaként egy dalszöveget választottam, “ha ma lesz a holnap tegnapja”, akkor a parlamenti éjszakázásra emlékeztetem önöket a dalszöveg első sorával: “Tudom, a jóból is árt a sok, bármit is teszel.” Nos, azt gondolom, hogy ha az obstrukció tárgya és mondanivalója nem világos, az inkább zűrzavart okoz, mi több, az amúgy sem nagy presztízsértékű politikai osztály és a parlamentarizmus lejáratására alkalmas. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Döbbenetes, amit mondasz.)
Végig kell gondolni az ellenzéknek is, hogy egy válsághelyzetben élő világban (Dr. Józsa István: Nincs válság!) a “minél rosszabb, annál jobb” logikája követhető-e. Az elébb tett éppen Scheiring Gábor erről példát, csak van egy magyar mondás, hogy “a fogadatlan prókátornak…”, és mindenki fejezze be a magyar mondás másik részét: “ajtó mögött van a helye” vagy a fizetéséről beszélünk. Végül is örülhetnénk, hogy találkozunk ellenzéki attitűddel, ellenzéki megnyilvánulásokkal, az meg külön öröm, hogy most már nemcsak fizikai értelemben ül egymás mellett az MSZP és a Jobbik, hanem szellemileg és lelkileg is egymásra találtak. (Felzúdulás, derültség a Jobbik padsoraiban. - Taps a kormánypárti padsorokban.)
Emlékeztetnem kell önöket, hogy ma december 5-ét írunk, így ennek az összeborulásnak külön bája van. Vona Gábort, frakcióvezető urat pedig arra kérem, hogy ha nem vett részt az éjszakai műszakban, akkor olvassa el a jegyzőkönyvet (Közbeszólások az MSZP padsoraiból: Nem voltál itt!), és próbálja meg, hogy a jegyzőkönyvből miként tudja igazolni azt, hogy itt nem egy ellenzéki összeborulásról volt szó (Dr. Józsa István: Egy szem jobbikos volt itt.), mert amit itt most ezzel kapcsolatban elmondott, az a Tücsök és bogár című rovatban közölhető le.
Nem hiszem, hogy meg kellene lepődni az MSZP és a Jobbik összeborulásán, hiszen ha megnézzük a választási térképet, egyértelmű átfedés mutatható ki az MSZP és a Jobbik szavazóbázisában. Lehet, hogy a késő éjszakai órákban (Lukács Zoltán: Akkor csicsikáltál, Tamás!) ezt az összefüggést ismerték fel a képviselők. Az pedig külön szépsége a történetnek, hogy a damaszkuszi utat kétirányúvá teszik; az LMP pedig kényszeredetten tiltakozik általában minden ellen, de bármilyen tacepaót is próbálnak felmutatni, meg kellene érteni, hogy 600 emberre még nem tudunk választójogi törvény írni.
Tisztelt Ház! Vállalt feladatainkhoz és eskünkhöz híven bármi fog történni, mi állunk elébe, és kötelességünket teljesíteni fogjuk. Az Egri csillagok egyik legszebb mondata, amikor Dobó azt mondja: kötelességünket teljesítettük; bárcsak mások is teljesítették volna.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me