KARA ÁKOS

Full text search

KARA ÁKOS
KARA ÁKOS (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt hét péntekén fontos eseményre került sor, hiszen érdek-képviseleti szervezetek, így a munkavállalókat képviselő szakszervezetek közül a legnagyobb szakszervezeti konföderációk, a Liga, az MSZOSZ, valamint a Munkástanácsok, valamint három munkaadói országos szervezet, másik hat munkaadói szervezetet is képviselve, megállapodásra jutott a kormánnyal az új munka törvénykönyvéről.
A megállapodás és ennek pénteki aláírása örömteli tény. Ezt a megállapodást az új munka törvénykönyvének elfogadásáról a Fidesz frakciója részéről nagy jelentőségűnek tartjuk. A Fidesz részéről hosszú ideje azt mondjuk, hogy olyan új munka törvénykönyvére van szükség, amely kellő garanciával bír a dolgozó, tehát a munkavállaló, és kellő garanciával bír a munkaadók felé.
Tény, hogy a megállapodás hosszú tárgyalások eredménye, hiszen hónapok óta tartottak az egyeztetések, és hónapok óta zajlott a társadalmi vita, amelynek során több száz beérkezett javaslatot lehetett mérlegelni. Ahogy az aláíráskor Matolcsy György miniszter fogalmazott: kemény, de konstruktív tárgyalások folytak.
Szeretnénk megerősíteni, hiszen korábban a Fidesz részéről is elhangzott, és magam is számos alkalommal elmondtam, hogy az egyéni, tehát a munkavállalói jogok tekintetében már hetekkel ezelőtt komoly előrelépések történtek. Ahogy ígértük, megerősítettük például a védett kor intézményét, a munkavállalók szabadságrendszerét; családbarát javaslatokkal bővítettük ki a pótszabadságok körét; tartalmazza a törvény tervezete a felmondási tilalmat a kismamák számára, de külön kiemelném a bizonyos munkavállalók számára fontos, úgynevezett atipikus foglalkoztatási módok törvényi megjelenését.
Ezekről az elmúlt hetekben sok alkalommal beszéltünk már a parlamenti munkában. Jeleztük, hogy a Fidesz-frakció részéről szeretnénk majd az elfogadott törvényben látni, hogy túlóra esetén ne csak a munkáltató döntése szerint lehessen szabadidő vagy bérpótlék, hanem ez vagy a felek, tehát a munkaadók és munkavállalók közös megállapodása, vagy munkaviszonyra vonatkozó szabály szerint járjon.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt hét pénteken aláírt megállapodásnak egy sarkalatos pontja ez a fideszes javaslat, amelynek támogatását fogjuk majd kérni önöktől, tisztelt képviselőtársaim. Ugyanúgy kérni fogjuk a kollektív, tehát a szakszervezeti jogokról szóló módosító javaslatok támogatását.
Tisztelt Képviselőtársaim! A pénteki megállapodás nagy érték, különösen olyan időszakban, amikor a pénzügyi-gazdasági válság második hulláma nehezíti az életet Európában. Véleményem szerint a pénteki megállapodás a józan ész győzelme.
Ezt a tényt különösen jelentősnek tarthatjuk akkor, ha tudjuk, hogy az elmúlt hetekben a legelképesztőbb állítások jelentek meg a törvény tervezetével, legalábbis annak tartalmával kapcsolatban. Itt az ideje tehát, hogy nyugodt körülmények között és kellő pontossággal összegezzük a sok-sok millió magyar munkavállaló és családtagjai számára e fontos törvénnyel kapcsolatban lezajlott, elmúlt pénteki fontos megállapodást. Megjegyzem, a parlamenti vita során többször emlékeztettük ellenzéki képviselőtársainkat, hogy ne keltsenek folyamatosan hisztériát a törvény tervezetével kapcsolatban, inkább tárgyaljuk végig nyugodtan ezt a nagyon fontos javaslatot.
Frakciónk részéről tehát nagyra értékeljük a pénteken megállapodó érdek-képviseleti szervezetek nyitottságát, kompromisszumképességét, különösen akkor, ha tudjuk, hogy közben sokszor éles viták és hosszú folyamat, több hónapos egyeztetés vezetett idáig.
(13.20)
A frakciónk részese volt az egyeztetési folyamatnak, a frakciónk az elmúlt hetekben több alkalommal is egyeztetett és konzultált országos és ágazati érdekképviseletek vezetőivel. Frakciónk már a kezdet kezdetén garanciákat szeretett volna látni a törvényben, így a Fidesz-frakció számára fontos volt, hogy a védett kor, a kismamák kiemelt védelme, családbarát elemek a pótszabadság rendszerében, közös döntés a felek között a túlóra és túlmunka kérdésében, illetve a munkavállalókat segítő rugalmas foglalkoztatási módok megjelenjenek.
Ugyanakkor azt is szerettük volna elérni - és többször elmondtuk, most is megerősítem, azt is szerettük volna elérni -, hogy versenyképesebbé tegyük, versenyképessé tegyük Magyarországot, és az is célunk volt, hogy a lehető legszélesebb körű megállapodás szülessen meg. A megállapodás megszületett: a Fidesz által legfontosabbnak tartott garanciák, garanciális elemek szerepelnek a benyújtott és megfogalmazott javaslatok között, illetve a megállapodás tervezetében az egyéni jogok, tehát az egyéni munkavállalói jogok, és az egyéni jogok után költségvetési kompromisszumok alakultak ki, alakulhattak ki a kollektív, tehát a szakszervezeti jogok kérdésében is; ez volt a pénteki megállapodás tartalma. Az eredeti célunknak megfelelően a munkavállalók és a munkaadók számára hitünk szerint most kellő garanciát tudunk majd elfogadni, kellő garanciát tudunk biztosítani majd az új munka törvénykönyve megszavazásakor.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me