SCHEIRING GÁBOR

Full text search

SCHEIRING GÁBOR
SCHEIRING GÁBOR (LMP): (Hangosítással:) Az első kínos kudarc az egykulcsos adó csúfos bukása volt. Már vezető jobboldali közgazdászok is elismerik, hogy az egykulcsos adó megbukott, nem működik. A frissiben feltőkésített legtehetősebbeknek eszük ágában sincs többet fogyasztani, sem több embert foglalkoztatni, viszont sikerült vele egy 500 milliárdos lyukat verniük a költségvetésen, aminek a foltozására folyamatos megszorításokat hajt végre a kormány.
A második kínos kudarc az államadósság ellen viselt háború bukása. Matolcsy György az éjjel letette a fegyvert abban a háborúban, amelyet a kormány saját maga indított. A frissen benyújtott stabilitási törvény ugyanis kimondja, hogy 2016-ig nem kell csökkenteni az államadósságot, miközben az egykulcsos adót kétharmadba betonozza. A felelősséget tehát a kormány a következő kormányra hárítja, és egyben megköti annak kezét.
A harmadik kínos kudarc pedig a Valutaalap visszahívása. A jelenleg kormányzó többség arra kapott ugyanis felhatalmazást, hogy új alapokra helyezze a gazdaságot. Az IMF visszahívása azt jelenti, hogy ezt a lehetőséget is elszalasztották. Ha önöknek valóban fontos lett volna a spekuláció újraszabályozása, akkor támogatták volna az LMP-nek azt a rengeteg javaslatát, amely megadóztatta volna a spekulációt vagy betiltotta volna az állampapírokkal folytatott spekulációt.
Tisztelt kormánypárti Képviselőtársaim! Számomra megdöbbentő, hogy önöknek nem fáj ez a kínos kudarcsorozat. Tényleg itt lapít több mint húsz focicsapatnyi kormánypárti képviselő, és csöndben végignézik, hogy az önök pártelitje szakadékba taszítja az országot? Nem az a baj, tisztelt képviselőtársaim, hogy elrontották, hanem az a baj, hogy ezt nem hajlandók beismerni. Ha valaki kimondja, hogy a király meztelen, akkor annak a fejét veszik?
Tisztelt Képviselőtársaim! Világos, hogy ezért a kudarcért Orbán Viktornak vállalnia kell a felelősséget. A miniszterelnök azonban folyamatosan háborúzik a valósággal, képtelen a korrekcióra. Az a helyzet, hogy ezzel a politikával azonban szakadékba viszik az országot. Miniszterelnök úr és a kormány egyetlen lehetősége, hogy világosan beismeri, az út, amelyen fejvesztve rohan előre, járhatatlan. Gyökeres fordulatra van szükség azonnal.
Először is, Matolcsy Györgyöt le kell váltani. A miniszterelnök az IMF tárgyaló delegációjából már kihagyta a gazdasági minisztert, ezzel gyáván, de beismerte az ő bukását. Bátran ki kell állni az emberek elé és végleg leváltani Matolcsy Györgyöt. Másodsorban: új költségvetést kell kidolgozni, reális számokkal és egy igazságos, háromkulcsos jövedelemadóval. Harmadrészt, a nemzeti együttműködés jegyében a Valutaalappal tárgyaló delegációban biztosítani kell egy ellenzéki szakértő jelenlétét. Az LMP ezért tárgyalásokat kezdeményez az ellenzéki frakciókkal és a parlamenten kívüli civil ellenzékkel, hogy találjunk egy közös jelöltet.
Tisztelt Képviselőtársaim! Még elkerülhetik a teljes csődöt, a miniszterelnök a kudarc bátor beismerésével még végrehajthat egy gyökeres fordulatot.
Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me