DR. ÁNGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. ÁNGYÁN JÓZSEF
DR. ÁNGYÁN JÓZSEF vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Valóban fontos az a kérdés, amit fölvetett.
(16.30)
Olyannyira fontos, hogy Magyarország az alaptörvényében rögzítette az egészséghez és az egészséges környezethez való jogot, és ezt garantálja egyebek mellett a GM-mentes mezőgazdasággal is. Tehát ma magyar mezőgazdaságban genetikailag módosított fajtákat fölhasználni nem lehet.
Ebből fakad az összes teendőnk, és azért annyit engedjen meg nekem, amikor azt említette, hogy a VM felelőssége milyen jelentős abban, ami kialakult a vetőmag körül, hogy azért emlékeztessek arra, hogy az előző ciklusban a szocialista-szabad demokrata kormányzat egyenesen a multinacionális cégeknek szervezte ki a vetőmag-minősítést. Saját tételeiket minősítették, akik itt eladni akartak.
Ez a kormány volt az, amely a saját vetőmagrendelettel a tavasz folyamán visszavette ezt a jogosítványt, elkezdte ellenőrizni a tételeket, és így derült ki, hogy mi is történik itt a vetőmagtételekkel Magyarországon, vagyis mit hurcolásznak föl-alá ebben az országban. Éppen ezért, hogy az alkotmányban is rögzített jogokat érvényesíteni tudjuk, ezért egy tárcaközi munkacsoportot, GMO-munkacsoportot hozott létre kora ősszel a kormány. Év végére egy komplett programot fog letenni arra vonatkozóan, hogy milyen intézkedéseket kell tegyünk azért, hogy az alaptörvényünkben rögzített jogosultságok valóban nyújthatók legyenek a polgáraink számára.
Ezek részben jogi jellegű intézkedések: büntető törvénykönyvtől elkezdve az összes törvényünket, vetőmagtörvényünket végigvizsgáljuk, és módosító csomagot készít ez a tárcaközi bizottság, hogy hol kell a joganyagot változtatni. De ez vonatkozik az intézményrendszer áttekintésére. Elkészült az a kormány-előterjesztés, ami egy-két héten belül a kormány elé kerülhet, ami a biológiai alapok teljes egészét áttekinti (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), a génbankok, a nemesítés és a szaporítóanyag-ellátás egész rendszerét.
De majd az egy percben még egy-két kérdést szeretnék megemlíteni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me