DR. SCHIFFER ANDRÁS

Full text search

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm szépen. Először is egy mondat Gaudi-Nagy képviselőtársamnak: lehet, hogy a Hungarica vagy az Ismerős Arcok nem kapott a PANKKK-programból, de tudomásom szerint a Quimby vagy a Kispál és a Borz sem. Azt kéne megérteni, hogy ez a program nem arról szólt, hogy már egyébként befutott zenekarokat próbál az állam dotálni, hanem vidéki műhelyeket. Amikor ilyen vidéki műhelyekről, ifjúsági klubokról van szó, akkor az ország bizonyos tájain jó esetben - hogy mondjam? - a nemzeti rockkal szimpatizáló ifjúsági közösségek is ebbe a halmazba bele fognak esni.
De amiért én szót kértem, pusztán csak egy picit polemizálni szeretnék államtitkár úrral, mert talán itt van az ideje annak, és nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon, hogy a szellemi tulajdonjognak azt a szerkezetét, ami nagyjából a XIX. század végén nyerte el a jelenleg is meglévő formáját, át kell gondolni.
Valóban, azok a bizonyos nemzetközi egyezmények a XIX. század végén teljes egészében a tulajdonjog analógiájára abszolút jogként határozták meg valamennyi szellemi tulajdonjogot, és utána a korai kapitalizmusból, amikor áttért a világ a jelenlegi globális kapitalizmus időszakára, ugyanúgy az áruk és a tőke szabad áramlásának dogmájába kerültek bele, mint bármely más tőkeforma vagy árufajta.
Ebből keletkeznek olyan problémák, hogy egyrészt a közös jog kezelője sokszor beékelődik - a tulajdonjogot is alkotmányellenesen korlátozva - az egyéni tulajdonjog elé. Én tehát nem is tudok lemondani például a saját szerzői jogomról.
Nem tudom megtiltani a közös jog kezelőjének, hogy kérjen díjat, jóllehet, a közös jog kezelése szubszidiárius jogosítvány, és erre utaltam akkor is, amikor egész egyszerűen kisemmizett népcsoportok szellemi javait el tudják ma sajátítani multinacionális cégek az ilyen jogintézmény mögé bújva.
Tehát pusztán csak arra utaltunk, hogy a szellemi tulajdonjog XIX. századi szerkezetét az egész világon hasznos volna újragondolni. Köszönöm. (Taps az LMP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me