KARÁCSONY GERGELY

Full text search

KARÁCSONY GERGELY
KARÁCSONY GERGELY (LMP): Köszönöm a szót. Bár az elnök úr nagylelkűsége miatt két perccel tovább beszéltem a vezérszónokiban, most még két percet hadd tegyek hozzá azzal kapcsolatosan, hogy az, hogy a piac megnyitásával ki vagyunk téve annak a veszélynek, hogy a külföldi szerzők külföldi jogkezelőket fognak keresni, és ezáltal kevesebb pénz jut magyarországi támogatásra, a javaslatból is kiolvasható. Ugyanis valamilyen rejtélyes okból a törvényjavaslat maximalizálná azokat az összegeket, amelyeket kulturális és szociális járulék formájában a jogkezelők visszaforgathatnak. Ismereteim szerint ilyen szabályozás Európában sehol nincs, tehát nem nagyon értem, hogy miért kell ezt a limitet meghúzni.
Ha egy jogkezelő megpróbál a lehető leginkább a hazai pályájának játszani és a lehető legtöbb pénzt visszaforgatni, akkor nyilván meggyűlik a baja a külföldi szerzők képviselőivel, tehát ez egy kényes egyensúly, hogy például egy magyarországi jogkezelő mennyi pénzt tud ilyen dologra fordítani. De ha el tud érni egy olyan lobbihelyzetet, hogy több pénzt tud erre fordítani, részben azért, hogy a magyar szerzők kritikáját például az Artisjussal szemben valahogy orvosolni tudja, és ilyen típusú támogatásokat ad, akkor bízzuk rá azt, hogy a lehető legnagyobb összegig fel tudja tornázni ezt az arányt. Nem értem, hogy a törvény miért akarja ezt maximalizálni, és ez sajnos nekem azt a szándékot mutatja, hogy éppen ezért lehet még jobban azt kiolvasni a sorok közül, hogy tulajdonképpen a külföldi jogosultak nyomására történik meg ez a fajta liberalizálás, márpedig ha ez így van, akkor még inkább azt gondolom, hogy ezt alaposan át kellene gondolnunk, minimum azzal, hogy elhalasztjuk az életbe lépését.
Egyébként én azt gondolom, hogy Vágó Gábor képviselőtársamnak persze igaza van, ugyanakkor arra is tekintettel kell lennünk, hogy az egész kreatív iparágat meg a művészeti ágakat valóban nagyon sújtja az, hogy a szerzők nem kapják meg a jussukat, valamilyen egyensúlyt kell erre találni, de az biztos, hogy nem azt, hogy törvénytelennek mondunk valamit, amit a társadalom nagy része csinál. Egyébként én soha életemben nem töltöttem le még illegálisan semmit (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), ezt most szeretném azért jegyzőkönyvbe mondani.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me