SPALLER ENDRE

Full text search

SPALLER ENDRE
SPALLER ENDRE, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. A szabadalmak száma egy országban nemcsak a gazdasági növekedés, hanem, ha mondhatjuk ezt, a minőségi növekedés, azaz a helyi hozzáadott érték fokmérője. Ezért fontos ezt a területet időről időre karbantartani. Az iparjog, a szabadalom egyben gazdaságunk egyik alapja is. Nincs olyan termék, nincs olyan szolgáltatás, ami mögött ne lennének szabadalmak. Időnként nagyon sokat érő szabadalmak. Ha a magyar vállalatokat akarjuk támogatni, akkor támogatnunk kell azt is, hogy megállják a helyüket szabadalmaik megvédésében. A magyar okos nép, legalábbis mi így tartjuk. De pontosan azért tartjuk így, mert sokan külföldön boldogultak, mondhatnánk, a szabadalmaikat külföldön jegyezték be. Ha azt akarjuk, hogy itthon boldoguljanak, akkor eszközöket kell adni nekik, hogy európai és világviszonylatban is, tőkeszegénységük ellenére, meg tudják védeni azt a találmányt, amelyből mind nekik, mind nekünk, magyaroknak hasznunk van.
Ezért fontos, hogy minél több nemzetközi egyezményhez csatlakozzunk. Az európai szabadalmak maradásáról szóló egyezmény, az úgynevezett londoni egyezmény további részének hatálybalépését is biztosítja ez a törvény. Egy kutatás szerint időnk 99 százalékát olyan megoldások kitalálásával töltjük, amelyeket mások már kitaláltak. A hatékonyság növekedésének egyik forrása, ha könnyebben megtaláljuk azt, aki már megoldotta a problémánkat. A nemzetközi kapcsolatrendszer erősítése ezt is segíti. Ez a kormány a bürokrácia csökkentésére vállalkozott. Számos helyen találkozunk ezzel itt is, például a bejelentett ténybeli tévedések javításának területén.
Egy gazdasági vállalkozás munkahelyeket teremt, embereknek igyekszik biztonságot teremteni. Nem lehet ugyanakkor biztonságban dolgozni, ha az a termék, amit gyártanak, bírósági eljárás alatt áll szabadalmi okokból kifolyólag. Éppen ezért indokolt, hogy minél részletesebben szabályozzák ezt a területet, és így minél kevesebb bírósági eljárás legyen ezen a területen. Ez a törvény ennek a kitételnek is megfelel.
A Szellemi Termékek Nemzeti Hivatala ezentúl szorosabban együttműködik majd a NAV-val, és a vállalkozások számára is minősítheti, hogy egy projektjük kutatás-fejlesztésnek minősül-e. Az SZTNH elvi jelentőségű nyilatkozatot tehet iparjogi kérdésekben. Az információs társadalom olyan gyorsan fejlődik, hogy számos törvénymódosítás kell ahhoz, hogy jogrendszerünk is lépést tudjon ezzel tartani. Erről is láthatunk a törvényben egy csokrot. A törvény feloldja a közös jogkezelő szervezetek vonatkozásában a monopóliumot. Azt várjuk ettől ezen a területen is, hogy nő a szolgáltatás színvonala, valamint működésük átláthatóbb, hatékonyabb lesz, illetve ezzel együtt természetesen azt is, hogy olcsóbb.
Látható tehát, összefoglalóan, hogy egy parciálisnak tűnő, de valójában a gazdaság alapjául szolgáló törvény módosításáról van szó. Közelít az európai trendekhez, védi a magyar vállalkozásokat, csökkenti a bürokráciát, fokozza az állami szervek közötti együttműködést. Nem csoda hát, ha ilyen egység van a parlamentben az ügyben, hogy ezt a törvényt támogatni kell.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me