VÁGÓ GÁBOR

Full text search

VÁGÓ GÁBOR
VÁGÓ GÁBOR (LMP): Köszönöm szépen. Azért is nyomtam külön kétpercest, mert nem foglalkoznék most ezzel a tárggyal, hanem azt kell látni, hogy a XXI. században megváltozott a kulturális fogyasztás mintája. A XXI. században már nem boltba mennek megvásárolni a CD-t, már nemcsak mozikba járnak az emberek, hanem először otthon letöltik a különböző hanganyagokat, filmanyagokat, majd ha tetszik nekik, akkor elmennek a boltba, és megvásárolják ezeket a kulturális termékeket.
Magyarországon egy 2010-es reprezentatív kutatás szerint a társadalom egészének 19 százaléka töltött már le zenét, 17 százaléka pedig töltött már le filmet. A 30 alatti fiataloknál jóval nagyobb ez az arány, több mint egyharmada a fiataloknak töltött már le kulturális javakat. De most a hatályos törvények szerint ezek az emberek bűnözők. Tehát a magyar hatályos törvények szerint minden ötödik magyar állampolgár bűnöző, mert részt vett ilyen letöltési folyamatban. Magyarán: a Magyar Országgyűlés kriminalizálja a társadalom egyötödét. Ez tarthatatlan szerintem, de önök szerint is, gondolom, ez eléggé abszurd helyzet, ami itt van ma Magyarországon.
De ha megnézzük azt, hogy a letöltések kimutathatóan növelik a jegybevételeket, illetve növelik a lemezeladásokat, akkor már irracionálisnak is tekinthető. Hiszen azok, akik előállítják ezeket a kulturális javakat, jobban járnak azzal, hogy az emberek letölthetik ezeket az internetről. Ezért úgy gondolom, hogy érdemes odafigyelni azokra a nemzetközi tendenciákra, amelyek a politikai életben is elindultak a szerzői jogok kapcsán. Az Európai Parlamentben két svéd kalózpárti képviselő is helyet foglal. A berlini tartományi választásokon 9 százalékot ért el a német kalózpárt, a most már országos szinten is számottevő kalózpárt, hiszen a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint 10 százalékot is elérnének, ha vasárnap lennének a Bundestag-választások.
Ezért úgy gondolom, hogy Magyarországon is figyelni kell erre, hiszen a magyar társadalom egyötöde tisztában van azzal, hogy őt bűnözőnek tekintik a politikusok, bűnözőnek tekintik a törvényhozók. Nem állhatunk meg a szerzői jogok szabályozásában itt, hanem egy szerzői jogi forradalomra van szükség, ha úgy tetszik, egy kalózforradalomra. (Derültség.) Hiszen nem tekinthető az normális helyzetnek, hogy több százezer magyar állampolgár a letöltésével nap mint nap bűncselekményt követ el. A szerzői jogok szabályozásában forradalomra van szükség.
Ez a jelenlegi állapot, és most ne is vegyük… - vagy jó, menjünk bele az Artisjus kérdésébe, mert az abszurd, hogy egy szerző nem mondhat le a maga szerzői jogáról. Csak hogy elmondjam: mielőtt politikus voltam (Derültség.), egy kulturális közösségi klubot, ifjúsági klubot szerveztünk. Oda én egy klubestre meghívtam egy zenei előadót, aki szájdobbal, beatboxszal adott elő. Húsz vendég is jött el, ingyenes volt a belépő, semmi bevételünk nem volt belőle, csak szórakoztattunk. Majd jött az Artisjus jogkezelőként, és 5 ezer forintot kért el tőlem mint szervezőtől, hogy én itt kulturális szolgáltatást nyújtottam, és ezért én tartozom a magyar államnak. Jött az előadó, hogy ő nem akar ezért jogdíjat semmiféleképpen kapni, ő igazából még dallammintázatokat sem lopott máshonnan, hiszen a száját használta meg egy mikrofont.
Teljesen abszurd a jelenlegi szabályozás, és pont azt az underground kultúrát öli meg, ami alulról szerveződik, ami arra szolgál, hogy a kis közösségek egymást szórakoztassák. Azokat a kulturális műhelyeket ölik meg, amik alulról szerveződnek. A jelenlegi sanyarú költségvetési helyzetben, amikor az underground kultúrára már végképp nem jut forrás, de nem is kell, hogy forrás jusson, mert hiszen ettől underground, de még megadóztatni, az már teljesen abszurd. Ez egy abszurd sarc.
A múlt héten az internetet böngészve rátaláltam egy cikkre, ami szintén - elnézést a szóhasználatért - kiverte a biztosítékot nálam. Egy fodrászüzletben szólt a rádió, majd bejött az Artisjus, és 70 ezer forintot követelt azért, mert szólt a rádió a fodrászüzletben. Ez szerintem abszurditás; a kis- és középvállalkozásoknak és pont azoknak a szolgáltatóknak a további extra sarcolása, amit már egyszerűen nem bírnak el. Azt a bonyolult adórendszert, amivel jelenleg is rendelkezik Magyarország, még megfejelik egy ilyen kulturális sarccal, miközben ő csak hajat akart vágni, és közben a vendég ne a csöndet hallgassa, hanem legyen valami háttérzaj. Ezért elkérnek büntetésként éves szinten 70 ezer forintot egy fodrászszaküzletben. Ez, kérem szépen, abszurd.
Itt nem csupán a letöltőkről van szó a szerzői jogi szabályozás forradalmasításában, hanem azokról is szó van, akik saját magukat szeretnék kiélni, és megmutatni a barátaiknak, őket is megsarcolja a jelenlegi törvény. Akik egyéb tevékenységet végeznének, de mellette szól a rádió, őket is megsarcolja az Artisjus, ez tarthatatlan. Arra kérem a kormányzatot, hogy ha már szerzői jogi szabályozáshoz hozzányúl, akkor valódi, kemény társadalmi vitában vegyük elő ezeket a kérdéseket. Ezek a kérdések a világ minden egyes fejlett államában napirenden lévő kérdések. Mint említettem, vannak olyan országok, ahol ezek a politikai berendezkedést is nagyban befolyásolják.
(12.20)
Ezért arra kérem az államtitkár urat, hogy egy társadalmi vitát indítson el a kormányzat a tekintetben, hogy milyen szerzői jogi szabályozást szeretne Magyarország, és hogyan forradalmasítsuk a szerzői jogokat. (Dr. Répássy Róbert: És felmondunk minden nemzetközi egyezményt?)
Amennyiben a kalózok forradalma mellé nem áll oda a kormány, akkor valószínűleg ezek az emberek politikai képviseletet fognak maguknak szerezni, de jómagam is tagja vagyok az LMP Kalózpárt munkacsoportjának, tehát a politikai képviselet már itt van. A kalózok betették a lábukat a parlamentbe, és arra kérjük a képviselőtársainkat, hogy ne kriminalizáljuk a magyar társadalom 20 százalékát, ne tekintsük bűnözőnek azokat, akik a kulturális fogyasztásukat a XXI. századi minták szerint teszik meg, és hozzátéve: nem lopnak el semmit. Mert valójában, ha egy könyvet ellop valaki egy könyvespolcról, akkor az onnan eltűnik; de ha egy zenét letölt az internetről, a zene ott marad. És tegyük hozzá: az eladási számok növekednek. Nem véletlenül van több olyan zenei előadó is, aki bizonyos lemezeit ingyen feltölti az internetre, mert azt mondja, hogy ő a jegybevételekből akar megélni, és ha meghallgatja ingyen és bérmentve valaki az ő zenéjét az interneten, akkor valószínűleg eljön a koncertjére. Ezek teljesen racionális dolgok, csak nem XX. századi meg XIX. századi fejjel kellene hozzáállni, hanem nézzünk szét, hogy mi van körülöttünk manapság, nézzünk szét az interneten - szerintem a képviselőtársaim, de ha ők nem is, akkor ha a fiatalabb rokonaikat megkérdezik, biztos töltött már le valaki illegálisan zenét az internetről, és ez nem bűn, ez nem kell hogy bűncselekmény legyen. Ezért a kalózok forradalma nevében azt kérem az államtitkár úrtól, hogy indítsa el ezt a társadalmi vitát, hiszen ha a szerzői jogok kapcsán nem indul most azonnal radikális változás, akkor többen leszünk kalózok itt a parlamentben, akik ezt kiköveteljük.
Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me