VÁGÓ GÁBOR

Full text search

VÁGÓ GÁBOR
VÁGÓ GÁBOR (LMP): Köszönöm szépen. Szeretném lezárni Pörzse Sándorral folytatott vitánkat. Annyi a különbség egy fényképezőgép vagy egy kifli, illetve a zeneszám között, amit letöltenek, hogy ha a fényképezőgépet elvesszük, akkor az tulajdonost vált, és nem lesz ott az eredeti tulajdonosánál. Viszont ha a zeneszámot letöltjük, mindenki számára ott marad.
Csak szeretném kiegészíteni azt az idézetet, amit Karácsony Gergely képviselőtársam elmondott, és akkor tegyük XXI. századivá: “A zene mint zene, a szerzőhöz tartozik, de mint gondolat - és nem túlzás a kifejezés - az emberi nem egészének birtoka. Minden gondolkodó lénynek joga van hozzá. Ha e két jog közül, a zenész és az emberi nem joga közül az egyiket kell feláldozni, a zenész joga kell hogy legyen, mert a köz érdekének szolgálata az egyetlen feladatunk, és ezért a többiek érdeke meg kell hogy előzze saját érdekeinket.” Arra kérem - tényleg lezárva ezt az egész kalózvitát a képviselőtársaimmal -, hogy vizsgáljuk felül XXI. századi szemmel a szerzői jogi szabályozást, hiszen itt nem arról van szó, hogy a magyar társadalom egyötödét bűnözőnek tekintjük, nem csupán arról van szó.
(12.40)
Hanem arról van szó, hogy maguk a szerzők is jogosan vannak fölháborodva, ugyanúgy a kultúrafogyasztók is jogosan vannak fölháborodva, az egész egy teljesen abszurd rendszer. Annyira XX. századi, mint mondjuk, Hoffmann Rózsa oktatáspolitikája.
Ezért arra kérem a képviselőházat, hogy vizsgáljuk fölül a szerzői jogi törvényt, és nem csupán apró módosításokkal helyzetbe hozva és megtörve a monopóliumot, liberalizálva a szerzői jogi piacokat, a magyar nemzeti kultúrát veszélyeztessük, hanem a szerzői jog alapvető kérdéseit tegyük föl. Például az LMP Kalózpárt műhelye 5 évre korlátozná csupán (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) a szerzők alkotáshoz való szerzői jogát.
Köszönöm szépen. (Taps az LMP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me