ZAGYVA GYÖRGY GYULA

Full text search

ZAGYVA GYÖRGY GYULA
ZAGYVA GYÖRGY GYULA (Jobbik): Köszönöm a szót. Az én véleményem egyébként még a Jobbiktól és az LMP-től is egy kicsit még arrébb van ilyen letöltési dolgokban, de megígérem, hogy egy picit visszafogottabban fogom ezt képviselni, hogy a Jobbiktól ne nagyon térjek el.
Az Artisjus nevű jogvédő szervezet vagy jogvédő maffia, nevezzük így, a mi utunkba 15 éve folyamatosan belekeveredik, és folyamatos harcban állunk ezzel a maffiával, amelyik egyébként arról szólt az elmúlt két évtizedben Magyarországon, hogy csak a barátaiknak és csak a haverjaiknak adogattak szinte jogdíjat, és ezt utána mindenkitől, aki Magyarországon élt és mozgott, beszedték. Most legutoljára Szegeden a szoláriumokat sarcolták meg, mert a szoláriumokban szól a rádió. Kimegy az Artisjus és szétbünteti a szoláriumokat. Utána ennek a pénznek, amit beszednek, akár jogdíj címen, akár büntetés címen, a nagy részét, hetvenakárhány százalékát működési költségként élik fel. Hogy most ezt a huszonvalahány vagy 30 százalékot szétosztják a zenekarok között, ezt is csak a haverjaik között osztják szét. A 70 százalékát felélik, abból van nekik üvegpalotájuk, meg több millió forintos fizetésük egyébként az ott dolgozóknak.
A korrupció melegágya egyébként az Artisjus. És most önök ezzel a törvényjavaslattal, hogy kinyitják, és behozzák a többi multi, mondjuk, az amerikai multi jogvédő hálózatokat, még tovább fogják rontani ezt a helyzetet, mert ahelyett, hogy inkább az Artisjust felszámolták volna, ezt az egész bizonytalan eredetű jogvédő maffiát, amit SZDSZ-es körök adtak Bródy Jánoséknak annak idején, a politikai sorstársaiknak, meg Somlóéknak, ahelyett, hogy állami kézbe vették volna ezt a lehetőséget, ehelyett kinyitják és odaadják, amerikai multicégek, milliárdos multicégek, amelyek egyébként még erősebbek, mint az Artisjus, fogják majd még jobban sarcolni a magyar embereket. Tehát ha, mondjuk, csinál valaki bármilyen anyagot, és felhasználja a világ bármelyik részéről majd egy amerikai szám töredékét, akkor majd milliókat kell neki fizetni, és azoknak az amerikai jogvédő cégeknek meg is van a lehetőségük, mondjuk, jogászi hátterük arra, hogy beszedjék ezt, és tönkretegyék a magyar embereket.
Tehát pontosan a másik irányba kellett volna inkább elmozdulni, hogy az Artisjust felszámolni, megszüntetni, mert ez egy sarc volt egyébként, amit ők szedtek, jogosulatlanul, merthogy az elmúlt 20 évben bárki összeállhatott volna ilyen erővel.
Két ember, mit tudom én, mondjuk Pörzse Sándor meg Zagyva Gyula összeáll, elmegy Szegedre, és lesarcolja a szoláriumokat, jogvédelem címén. Mert ezt csinálta az Artisjus, egyébként a Magyar Országgyűlés engedélyével.
Látták, hogy ez nem teljesen jól van. Most akkor elmennek abba az irányba, hogy az amerikai multikat is behozzák. Az elmúlt 10 évben elég sok koncertet szerveztem, meg elég sok zenekarral tartottam a kapcsolatot. Elég jól átlátom szerintem a magyar könnyűzenének egy jelentős szegmensét, mondjuk, ezt a nemzeti rocknak nevezett irányzatot, ami egyébként olyan szempontból - (Beszélgető képviselőtársai felé:) légy szíves, beszélek! - fontos, hogy mondjuk, vannak olyan zenekarok ebben az irányzatban, amelyek a legtöbb CD-t adják el Magyarországon, tehát a Mahasz-listák szerint is hetekig vezetik a Mahasz-listákat, mondjuk, az Ismerős Arcok, a Romantikus Erőszak, a Hungarica és társai. Ezek a zenekarok eladnak több ezer CD-t. És például én most beszéltem Sziva Balázzsal, aki a Romantikus Erőszak frontembere, és kikértem a véleményét ebben a dologban, hogy ő például letöltéspárti vagy nem letöltéspárti. És úgy, hogy ő több ezer CD-t ad el, azt mondja, most már olyan kicsi a CD-eladás, hogy most már a zenekarok úgysem ebből élnek egyébként. Most már a zenekaroknak eltolódott a koncertezés irányába az energiájuk. Tehát most már az a zenekar marad fenn, amelyik egy év alatt meg tud csinálni 80-100 koncertet, nagy bevételű koncertet, ahol pluszt ad a közönségnek, olyan közönségcsalogató koncerteket csinál, amikre több száz ember elmegy, és ebből él meg egy zenekar. Most egy Mahasz-listán, mit tudom én, 2 ezer eladott CD-vel már lehet vezetni a listát.
Azért mondtam el ezt a listavezetést, ez azért nagyon érdekes, mert a mai magyar zeneipar úgy működik, hogy például hiába a Hungarica, a Romantikus Erőszak meg ezek a felsorolt zenekarok, amelyek szokták vezetni a Mahasz-listát, mégsem játsszák őket a rádióban. Tehát ergo, egy büdös fillért nem fog kapni az Artisjustól meg semmilyen jogvédő cégtől, mert nem játsszák a rádióban, mert az nincs leszabályozva, hogy ha például valaki x lemezt elad, és mondjuk, vezeti a listát, akkor őt kötelező játszani a rádióban. De egyébként a rádió arra hivatkozik, hogy mit tudom én, a Rihannát meg akárkit azért játssza, mert az vezeti a listát. Annál igaz, a Romantikus Erőszaknál nem igaz.
És amikor mi írtunk levelet meg panaszkodtunk, akkor süket fülekre találtunk. Tehát aki polkorrekt, azt játsszák, aki nem polkorrekt, azt nem játsszák. Pedig elméletileg úgy kellene hogy legyen, hogy ha valaki, nem tudom, a top 40-ben benne van, vagy esetleg vezeti, akkor azt tízes rotációval játsszuk a rádióban.
(13.30)
És ez még úgysem változott meg, hogy mondjuk, most Koltay Gábor lett a Petőfi rádió zenei szerkesztője. Mindenki nagy várakozással tekintett erre, hogy na, végre a Koltay ott lesz, hátha megváltozik valami. Semmi nem változott meg! Ugyanúgy azt a konzumidióta bénaságot játsszák a rádióban, amit mindenkinek hallgatni kell, ha tetszik neki, ha nem. És közben azok a zenekarok, amelyek pedig dolgoznak, értéket teremtenek, és még a Mahasz-listát is vezetik, le vannak tiltva a rádióban, a VIVA TV-ről, a zenei tévéről a klipjeiket letiltják, ergo onnan se fognak egy büdös fillért sem kapni, és akárki fogja szedni a zenei jogdíjat Magyarországon, akár az Artisjus, akár külföldi cégek, akkor sem fognak. Tehát én osztom Vágó Gábor álláspontját, kalózpárti vagyok, mindenki töltsön le mindent, ne fizessen sarcot azoknak a cégeknek, amelyek egyébként úgysem a zenekaroknak osztják szét ezt a bevételt, hanem egymás között, illetve egy-két kiválasztott társuknak meg kiválasztott haverjaiknak osztják szét, és közben a magyar zeneipar meg haldoklik őmiattuk.
Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me