DR. SZILI KATALIN

Full text search

DR. SZILI KATALIN
DR. SZILI KATALIN (független): Köszönöm szépen. Elnök Úr! Képviselőtársaim! Visszatérnék a jövő évi költségvetéshez, és szeretnék abból az alapvetésből kiindulni, hogy az ország GDP-je növekszik, ha a gazdaság növekszik, annak szerintem nekünk ebben a Házban örülni kell, nem kétségbe vonni pártpolitikai alapon, hanem elismerni. Nyilvánvalóan ehhez hozzátartozik az is, hogy valóban, milyen az emberek egyéni érzülete, és azt is látnunk kell, hogy a 310 fölötti eurós és a 410 fölötti benzinár keresztmetszetében egy egészen új világ következik, képviselőtársaim.
Pontosan ezért térnék vissza ahhoz a kérdésemhez, és kapcsolódva Tarnai képviselőtársam mondandójához is, hogy az a költségvetés, amiről beszélünk, papíron létezik, vagy a reáliákban egyáltalán még létezik-e.
Visszatérnék ahhoz, ami a 1,5 százalékos gazdasági növekedés prognosztizálását jelenti, és én csak kérdéseket teszek fel. Létezik-e még ma a 1,5 százalékos gazdasági növekedés mint váromány a 2012-es esztendőre? Bízhatunk-e abban, hogy egyébként az a tartalék az országvédelmi alapban, amit képviselő úr is elmondott, egyáltalán reálisan létezik-e még, vagy önmagában elviszi az a GDP-csökkenés, ami reálisan a közgazdászok számításai szerint ma már legfeljebb csak 0,5 százalékban létezik 2012-re?
Én egyszerűen csak arra szeretném saját magunkat kérni, hogy saját magunkat ne csapjuk be akkor, amikor egy költségvetést készítünk. Pontosan ezért jó lenne visszatérni ahhoz, hogy ez a mozgástér meglegyen, mert mi magunk sem tudhatjuk azt ebben a rendkívül felgyorsult és változó, globális világban, hogy milyen kilátásaink lesznek 2012-ben. Én éppen ezért szeretnék arról is beszélni, hogy nagyon jól tudjuk, ha Németországban tüsszent a gazdaság, Magyarországon belázasodik. Tehát nekünk nagyon fontos az, hogy valóban reálisan mérjük fel azt, hogy a 2012-es esztendőben milyen mozgásterünk lesz, és hogyan tudjuk az emberek jólétét biztosítani.
Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me