DR. VARGA LÁSZLÓ

Full text search

DR. VARGA LÁSZLÓ
DR. VARGA LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Lefolytattuk a költségvetés általános vitáját, és ebben az általános vitában a szocialista frakció minden lehetőséget kihasznált arra, hogy elmondja a véleményét; azt a véleményét, hogy a költségvetést az elszegényedés költségvetésének tartjuk, és ezzel szemben egy alternatív javaslatunk van, amely a munkahelyteremtés költségvetése.
Az ország valódi problémáiról beszél a javaslatunk, arról, hogy a munkavállalóknak milyen helyzetük van ma Magyarországon, az inaktívaknak milyen helyzetük van ma Magyarországon, és a munkaadóknak is járulékkedvezményekkel lehetőséget kívánunk biztosítani, kívánnánk biztosítani, ha önök ebben partnerek lennének, arra, hogy a munkahelyeket teremtsenek.
Nyilván a költségvetést megelőzi egy adópolitika, amely szintén folytatja azt az igazságtalan elosztási, perverz elosztási rendszert, amit önök folytattak. Tavaly 500 milliárdot rendeztek át a szegényektől a gazdagokhoz, és jövőre ez az idén elfogadandó adórendszerrel folytatódik mintegy 300 milliárd forint értékben. Jövőre alapvető létfenntartási problémáik lesznek az embereknek, már több mint 3,7 millióan élnek létminimum alatt, és ez több mint egymillióval nagyobb szám, mint másfél éve volt.
Tehát van egy társadalompolitikai vita közöttünk, ezt igyekszünk mindenhol kihangsúlyozni, és ennek megfelelő volt az alapállásunk az általános vitában. Egy komplex javaslatot nyújtottunk be, amelynek támogatásáról sajnos nyilván nincsenek illúzióink, önök döntöttek, és egy olyan társadalompolitikát folytatnak, ami számunkra elfogadhatatlan.
A második szakasza ennek a vitának nyilván a részletes vita, amelynek során nem tudok elvonatkoztatni attól, hogy Borsod megyei és miskolci lakos vagyok, és elsősorban az itteni emberek érdekeit szeretném képviselni az Országgyűlésben, ezért a részletes vita során, ha már a társadalompolitikájuk alappillérein nem tudtunk változtatni, akkor egyfajta fejlesztéspolitikai éllel szerettünk volna módosító indítványokat eljuttatni a Házhoz, és szeretnénk ezeknek a módosító indítványoknak a támogatását kérni a kormánypártoktól, merthogy nélkülük, kormánypárti képviselők nélkül ez nem fog menni.
Miről is van szó? Arról van szó, hogy a fejlesztéspolitikában egy komoly megtorpanás tapasztalható. Északkelet-Magyarországon úgy komplexen és általában a nehezebb sorsú térségek fejlesztése megtorpant, lelassult. Nyilván halljuk sokszor önöktől, hogy újratervezés zajlik, és újragondolása fejlesztési folyamatoknak, azonban mindenképpen látszik a ’11-es éven, hogy jóval kevesebbet tudtak pályázatokon dolgozni a helyi vállalkozások, kevesebb forrás érkezett például a megyébe…

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me