FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Költségvetésről vitatkozunk, és elég széles értelemben veszi most már minden képviselőtársunk. Figyelem, szinte visszakanyarodunk szokás szerint az általános vita problematikájához, sőt a makrogazdasági alapszámokhoz.
Azért azt ne kívánják tőlünk, hogy a GDP-t figyelmen kívül tudjuk hagyni. Nem mi, hanem egyelőre a világ összes országa ezt a mérőszámot használja, mert ezzel hasonlítgatják össze egymáshoz viszonyítva is és saját országukhoz viszonyítva is a növekedést. Még akkor is, ha a Jobbik valamiért ezt ki szeretné vonni a mérőszámok fogalmai közül. Tisztázzuk: ha önök a GDP-be most nem akarnák beleszámolni a multinacionális cégek termelését, mert azt mondják, hogy úgyis kiviszik a profitot vagy a nyereséget, akkor árulják már el, hogy az Audi miért duplázza most meg éppenséggel a termelői kapacitását? Az Opel miért tette ugyanezt? Nem tudom, mennyire ismeri a Mercedest, láthatólag Lenhardt Balázs sem tudja, hogy mi folyik ott: azon a területen, amelynek ma a Mercedes a tulajdonosa, csak a felén folyik termelés. Az az egyik gépjárművük, amelyhez nagy reményeket fűznek, és ha ennek a szériaszáma és eladása tükrözi a mostani elvárásokat a cég részéről, akkor megduplázzák a gyár területét, még egyszer akkora kapacitással fogják ezt az újszériás autót előállítani. Na, ennyit ahhoz, hogy a multik mindig kiviszik vagy nem viszik ki a megszerzett tőkéjüket.
Arról nem beszélve, hogy külön foglalkozunk és foglalkoznak a kormány részéről azzal, hogy minél több beszállítójuk lehessen ezeknek a multinacionális cégeknek. Ezek bizony kőkemény magyar kis- és középvállalkozók. Lehet, hogy önök szerint a GDP fantomszám, de ha véletlenül figyelték az utolsó negyedév GDP-adatait, abban volt számomra egy nagyon kedvező jel, amit mi, mezőgazdászok tudtunk, hogy a mezőgazdaság az idei évi termelésével jelentősen hozzájárult ehhez. Ugye, ők nem a multinacionális cégeket képviselik, magyarországiak.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me