JÁVOR BENEDEK

Full text search

JÁVOR BENEDEK
JÁVOR BENEDEK (LMP): Rendben, elnök úr. Az LMP, illetve jómagam által benyújtott módosító indítványokról szeretnék beszélni, amelyek a költségvetés igazságosságát, társadalmi kohézióját erősítik, illetve a fenntarthatóság jegyében a környezetvédelmi intézményrendszereket, illetve a környezetvédelmi fejlesztéseket támogatják. Idetartozik az a módosító indítvány, amely a költségvetési terv által tökéletesen kivéreztetett környezetvédelmi hatóságok, vízügyi igazgatóságok, illetve nemzeti parkok költségvetésének megemelését célozza. Idetartoznak azok a módosító indítványok, amelyek az egészségügyi rendszerben a félelmetesen alulfizetett munkatársak béreit emelnék meg. Véleményünk szerint ezek azok a célok, amelyekre a költségvetésben a forrásokat át kéne csoportosítani, nem pedig azok a célok, amelyek megjelentek már az eredeti költségvetésben, és azóta tovább növelték például a kormányzati kommunikációs kiadások fejezetét, a konzultációk kiadásai 700 millióval emelkedtek meg, a Ferenciek tere átalakítására 1,5 milliárd forint került be, bár itt a bizottságunkban meglehetős zavar alakult ki, hogy ez támogatható vagy sem.
(12.30)
Azt gondoljuk, hogy nem ezekre a célokra, nem stadionépítésekre kell ebben a katasztrofális helyzetben a forrásokat átcsoportosítani, amelyekre a kormány eredeti előterjesztése, illetve az azóta benyújtott módosító indítványok mozdítják el a költségvetést, hanem az állam azon alapvető funkcióinak az ellátására, amelyeket ez a költségvetés nem teljesít, és amely alapvető funkciók ellátására az LMP által, valamint az általam benyújtott módosító indítványok a forrásokat átcsoportosítanák.
Hogy csak egy példát említsek: jelen pillanatban is szmogriadó van érvényben a fővárosban. A szmogriadó a legrosszabb módja a légszennyezettség kezelésének, a megelőzésre kellene fektetni a hangsúlyt. Ehhez képest a költségvetésben a PM10 szennyezettségcsökkentési intézkedési programra mintegy 80 millió forint áll rendelkezésre. Ennek a költségvetési keretnek a megemelését is elengedhetetlennek tartjuk annak érdekében, hogy a fővárosiak egészsége ne károsodjon. Csak Budapesten évente körülbelül 2 ezer ember hal meg levegőszennyezés miatt, országosan pedig 16 ezer főre tehető a halálesetek száma. Azt gondolom, ez olyan súlyos probléma, amit nem lehet 80 millió forinttal orvosolni, amikor különböző presztízsintézkedésekre milliárdok állnak rendelkezésre.
Azt gondolom, hogy a környezetvédelmi intézményrendszerek, illetve a környezetvédelmi intézkedések támogatása olyan kiemelt cél, amelyekre vonatkozóan beadott módosító indítványaink megérdemlik, hogy a kormányoldal támogatását megkapjuk hozzá, és bízunk benne, hogy ezt a támogatást a végszavazáskor tapasztalni is fogjuk. Kérem önöket, hogy segítsék az LMP módosítóit annak érdekében, hogy Magyarország környezet- és életminősége javuljon.
Köszönöm szépen.(Taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me