KOZMA PÉTER

Full text search

KOZMA PÉTER
KOZMA PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A költségvetési törvénytervezet részletes vitájával kapcsolatban elöljáróban engedjék meg, hogy reflektáljak Veres János képviselőtársam szavaira. Bizonyára ő is emlékszik arra, hogy annak idején, 2003. július 16-án vagy 17-én az egyik napilap címlapján megjelent egy fotó, amely arról tesz tanúbizonyságot, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök, László Csaba pénzügyminiszter és Járai Zsigmond jegybankelnök bejelentik azt a kormányhatározatot, amely szerint Magyarország 2008-ban csatlakozik az euróövezethez. Elgondolkodtató a dátum is és az esemény is, és én arra gondoltam, hogy ez a bejelentés szolgálta-e valamilyen választási kampány érdekeit. Nem, hiszen túl voltunk az országgyűlési választáson, akkor éppen semmilyen választás nem volt Magyarországon. Ez a bejelentés a magyar gazdaság akkori állapota miatt történt. Igenis reális esély és lehetőség volt arra, hogy a gazdaságpolitika 2008-ban elvezesse Magyarországot az euróhoz.
Azonban ezt követően a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány gazdaságpolitikája eredményeként nagyon messze, távlatokba került az euró bevezetésének dátuma. S amikor most arról beszélünk, hogy az eurónak mennyi az árfolyama, és a devizahiteleseknek mekkora terhet kell elviselniük, akkor gondoljanak arra, hogy ez az önök kormányzásának az eredménye. Tessék figyelemmel lenni arra, hogy az önök elhibázott gazdaságpolitikája vezetett ide. Többek között az a gazdaságpolitika, amelynek a kormányzati döntése folytán csorbították a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének a jogköreit abban a tekintetben is, hogy ráhatása legyen a devizahitelek megállítására. Így fordulhatott elő, hogy az ország és a magánszemélyek devizában eladósodtak. Tehát amikor arról beszélünk, hogy milyen helyzetben van az ország és milyen nehéz a jelen gazdasági helyzet, akkor megkérem szocialista képviselőtársaimat, hogy ne valamiféle előkelő idegenként beszéljenek, akik most bekerültek egy családba, és felfedezni vélik a család bajait. Igenis gondolkodjanak el rajta, hogy mekkora és milyen nagy felelősség terheli őket azért, hogy ilyen helyzetben vagyunk.
Engedjék meg, hogy a részletes vitában néhány módosító, illetve kapcsolódó módosító javaslatról is szóljak. Az alap-törvénytervezet a bíróságok esetében több mint 2,2 milliárd forintos saját bevételre tekintettel 71,2 milliárdos költségvetéssel számol. A parlament asztalán most vannak vita alatt a bíróságok igazgatásáról és a bírák jogállásáról szóló törvényjavaslatok. A bírói rendszer átalakítása, korszerűsítése óhatatlanul költségekkel jár, ezért felhívom képviselőtársaim szíves figyelmét Lázár János képviselőtársam 64. ajánlási szám alatti módosító javaslatára, amely további 2 milliárd 945 millió forint támogatást kíván juttatni a bíróságok számára a működési költségekre, ezen belül a személyi juttatásokra.
Az Országgyűlés korábban elfogadta az Alkotmánybíróságról szóló törvényjavaslatot, tehát az Alkotmánybíróságról sarkalatos törvényt alkottunk. Az Alkotmánybíróság létszáma is kiegészült 15 főre. Már önmagában ez a tény, valamint az egyes elnöki jogkörök, illetve a bíróság jogköreinek az átalakítása pluszköltségeket vet fel, ezért egyetértek azzal, hogy az Alkotmánybíróság költségvetési előirányzatát is módosítani kell. Itt szeretném kérni képviselőtársaimat, hogy támogassák Lázár János T/4365/495. szám alatt benyújtott kapcsolódó módosító javaslatát, amely az Alkotmánybíróságnak juttatandó összeget plusz 89,2 millió forinttal kívánja megnövelni.
(11.10)
Azt gondolom, ez azért is szükséges, mert a polgárok részéről jogos igény az, hogy beadványaik ésszerű határidőn belül elbírálásra kerüljenek. A jogbiztonság elvére tekintettel pedig óhatatlanul szükséges, hogy a bíróságok, így az Alkotmánybíróság működéséhez szükséges források rendelkezésre álljanak, hiszen a zavartalan munkavégzés, a jogszabályoknak megfelelő független ítélkezés feltétele az, hogy a működéséhez szükséges forrásokat az Országgyűlés rendelkezésre bocsássa.
Összegezve: arra kérem önöket, hogy a már meghozott alaptörvényre, a sarkalatos törvényekre, illetve a most folyamatban levő és tárgyalási szakban levő törvényekre tekintettel az általam említett és nem említett, ügyészségekre is vonatkozó módosító javaslatokat, amelyek jobbítják a költségvetési törvénytervezetet, támogatni szíveskedjenek.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me