DR. KOVÁCS ZOLTÁN

Full text search

DR. KOVÁCS ZOLTÁN
DR. KOVÁCS ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Azért van valami báj abban, tisztelt képviselőtársaim (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Mert bennetek semmi nincs!), amikor a szocialisták lopásról, államosításról és forráshiányról beszélnek egy felszólalás kapcsán. Lukács Zoltán ezt tette jelen zárószavazás előtti vitában.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ha egy kicsit visszaforgatjuk a történelem kerekét, akkor azért mégiscsak tudhatjuk, hogy hogyan juthattak el a megyei önkormányzatok ahhoz a helyzethez, amikor is konszolidálni kell az ő viszonyaikat.
183 milliárd forintról van szó, amely hitelfelvétel, kötvénykibocsátás, ennyit kellett hogy segítségül hívjanak abbéli forráskivonás következtében, amit a szocialista kormányok a megyei önkormányzatokkal szemben elkövettek. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Úgy van!) Ezért aztán, amikor forráshiányra hivatkozik valaki a szocialista képviselők padsoraiból, azt gondolom, talán helyteleníthetjük.
Ami a riogatást illeti, szintén azokból a sorokból következik be. Azt kell hogy mondjam, tisztelt képviselőtársak, ez a vagyon nem az államé, ez nem a megyei önkormányzaté, hanem mindannyiunké. (Zaj és közbeszólás az MSZP padsoraiból: Hú! A tiétek!) Ha pedig arról beszélünk, hogy e tekintetben mi lesz a vagyonnal, a megyei önkormányzatoknak attól kezdődően, amikor a területfejlesztési feladatokat elvették még Lamperth Mónika minisztersége idején, regionális szervezetté fejlesztve az ottani nem létező, gyakorlatilag kis szervezetet, a jövő vonatkozásában komoly területfejlesztési feladatai lesznek a megyének, ahol éppen egyébként a jövő fejlesztési irányait határozhatják meg a jelenlegi rendkívüli nehéz intézményfenntartó feladatok helyett.
Azért nehéz az intézmények fenntartása, mert már említettem, és itt jó néhányan elmondták, hogy több tíz milliárd forintot vontak ki a nagyobb megyékből, és a kisebb megyékből is jó néhány milliárd forintot vontak ki az elmúlt esztendőben, az illetékhivatali bevételről már nem is beszélve. Volt olyan megye, ahol gyakorlatilag felére csökkent az illetékhivatali bevételeknek a megyei önkormányzathoz történő átutalása.
A vagyonnal kapcsolatban, hogy ki mit fog eladni. Tisztelt Képviselőtársak! Szeretne ma valaki iskolát venni, nehéz helyzetben lévő szociális otthont? Mert körülbelül ez a vagyoni kör marad fenn az intézményfenntartás körében. Az értékes vagyontárgyakat a forrásbevonás miatt már régen kénytelenek voltak a megyék értékesíteni az elmúlt 8-10 esztendőben.
Ami a zárószavazás előtti módosító javaslatot illeti, én néhány konkrétumról is szeretnék beszélni. Az egyik, hogy az előadó-művészeti tevékenységet végre helyre teszi, és nem úgy néz ki, hogy valami a megyei önkormányzatnál, valami pedig a megyei jogú városnál, valami pedig az államnál van. Ennek az egy irányba történő eldöntése ennek a megszavazásával véglegesen a helyére kerül. S ahol egyébként ezek az előadóművészek szerepelnek, játszanak a megyei jogú városokban, az fog ezt követően a fenntartásáról gondoskodni. Ezt én egyébként semmilyen körülmények között sem nevezném államosításnak, ha már idekerülnek ezek a vagyontárgyak.
A másik ilyen fontos kérdéskör, hogy azoknak, akik intézményi biztosként az átmeneti időszakban segítik ennek a feladatnak a munkáját, amennyiben nem lesz belőlük intézményközponti vezető, visszautat, lehetőséget biztosít a korábbi állásukban való munkájukhoz.
Ami pedig a munkatársainkat illeti ezekben a megyei intézményekben, januárban mindenki ugyanoda fog bemenni az alkalmazottak közül, ugyanabba az intézménybe, ugyanazt a munkát fogja végezni, és ami ilyen szempontból a legfontosabb egyébként, hogy az ellátottak az önkormányzati közszolgáltatás, az állami ellátás oldaláról is ugyanazt a lehetőséget kapják meg a jövőt illetően.
Az intézményfenntartó központ nem e törvény keretében rendezi a jogállását, hanem felhatalmazza a kormányt arra, hogy a mindenkori viszonyok között rugalmasan tudja megoldani ezt a feladatot.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ha már néhány szót szóltam a múltról, azért emlékezzenek vissza, ha a megyei önkormányzatnál a vagyoneladásról beszélünk, ott volt a Heves megyei önkormányzat és a HospInvest története.
(18.40)
A szocialisták megyei önkormányzati vezetéséről ez mindent elmond, ezért különösen furcsa, és mondtam, bájos, amikor a szocialisták beszélnek vagyonkimentésről, elidegenítésről és az ott lévő munkavállalók alkalmazásáról.
Tisztelt Képviselőtársaim! Én a törvényjavaslatnak csak a konszolidációs részeiről beszéltem. Úgy gondolom, hogy ez egyébként reményt ad arra, hogy a közszolgáltatásokat a jövőben jó körülmények között el lehessen látni, nem enged vagyonfelélést a jövő vonatkozásában, és a megyei önkormányzatok helyett az adósságot átvállalja teljes összegében, és megfelelő feladat juthat az új önkormányzati törvény szerint a megyei önkormányzatoknak, ez pedig a területfejlesztés, amely megyei összesenben a településekkel együttműködve az ország fejlődését segítheti elő.
Ezért kérem, hogy támogassák ezt a zárószavazás előtti módosító indítványt. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me