DR. SZABÓ ERIKA

Full text search

DR. SZABÓ ERIKA
DR. SZABÓ ERIKA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Olyan felszólalásokat hallottunk, amelyek az általános vitának a hozzászólásait ismétlik meg, és olyan képviselőktől, akik a záró módosító javaslathoz önálló indítványt nem nyújtottak be. Azt kritizálják, többségében az MSZP-s országgyűlési képviselők, amit megint csak ők rontottak el, minden olyan kérdésben, amiben kritikát fogalmaznak meg most a segítségnyújtás kapcsán, amit a megyei önkormányzatok felé a kormány mentőövként dob, olyan helyzet alakult ki, amit önök okoztak, politikai okokból, mert a megyei önkormányzatok többsége fideszes volt az előző ciklusban, és anyagilag tönkre kellett őket tenni. (Hangok az MSZP soraiból: Jaj!)
Most, amikor a kormány megoldást talál a megyei önkormányzatok helyzetének rendezésére, méghozzá nagyon méltányos és gáláns módon, hiszen az adósságot is mintegy 187 milliárd forint értékben átvállalja, akkor felelőtlen módon - és ez az egy volt, amit kértem az általános vitában is - ijesztgetik azokat a közalkalmazottakat, azokat a dolgozókat, akik az intézményekben dolgoznak. Itt oktatási, szociális, kulturális intézményekről van szó, sok tízezer munkavállalóról és még több ellátottról. Felelőtlenség az ijesztgetésük, hiszen a feladatot el kell látni. Az állam szervezetrendszerében kerül ellátásra ez a közszolgáltatási feladat, mint ahogy eddig is állami feladatról volt szó, amit az állam 20 évvel ezelőtt a megyei önkormányzatoknak átadott.
Államosításról azért sem lehet beszélni, mert nem magántulajdont vesz el vagy magántulajdonról van szó, állami közvagyonról van szó, a megyei önkormányzatok vagyona is közvagyonnak minősül. A közszolgáltatások ellátása tehát állami keretek között, a feladathoz rendelt vagyon átszállásával együtt és az adósságállomány átvállalásával együtt kerül az államhoz, ami biztosítja az egységes, azonos színvonalú ellátást, és amihez kérem az országgyűlési képviselők támogatását.
Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
(18.10)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me