DR. KOLBER ISTVÁN

Full text search

DR. KOLBER ISTVÁN
DR. KOLBER ISTVÁN (független): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Parlament! Menczer Erzsébet képviselő asszony azzal kezdte, hogy talán nem a legizgalmasabb napirendi pontot tárgyaljuk a mai napon. Azt gondolom, ez a napirendi pont izgalmas, itt egy hatalmas nagy előirányzatról, költségvetésről van szó, amely ráadásképpen az elmúlt időszakhoz, az elmúlt évhez képest jelentős mértékben meg is növekedett. Ráadásul a terület is fontos és izgalmas, noha úgy gondolom, hogy a média érdeklődése a jelen pillanatban éppen csekély lehet itt a Házban a téma iránt.
Az is fura, hogy kinek beszélünk itt, képviselők, amikor ezt a napirendi pontot tárgyaljuk. Már az előterjesztők is fából vaskarikának mondják - elnézést kérek Nyikos László elnök úrtól -,s hiszen valóban igaz az, hogy az ellenőrzésre hivatott bizottság, annak elnöke az előterjesztő, és nem tudjuk jó szívvel nekiszegezni a kérdéseinket, észrevételeinket. Mert az igazi címzett a Fidesz-KDNP-kormány, illetőleg a Fidesz-KDNP-frakció, amely megteremtette a kétharmados többségével ezt a világot, amely kialakította a jogi szabályozást, amely fenntartja ezt a rendszert. Ez a rendszer pedig lebeg, mint Mohamed koporsója, a testületet, a szervezetet is beleértve, és nyilván a költségvetést is; a parlamentnek nincs vagy csak nagyon halovány, gyenge befolyása, kontrollja van erre a világra és erre a költségvetésre.
Itt összességében 110 milliárd forintról beszélünk, egy óriási összeg, és az első kérdés nyilván az, ami fölmerülhet, hogy mennyire megalapozott ez a költségvetés. Egy szálon kapcsolódik és fűződik a Magyar Köztársaság költségvetéséhez, hiszen tartalmazza ezt a fő előirányzatot, amellyel kapcsolatosan azért itt meg kell jegyezni, hogy az elmúlt napokban, az elmúlt hetekben roppant nagy bizonytalanságba került. Hiszen fölmerült az, hogy ez a költségvetés, ami még nem került elfogadásra, ez bizonytalan, nem megalapozott, ezt vissza kell vonni, újra kell tárgyalni, és be kell terjeszteni a parlament elé, és az IMF-fel kapcsolatos kérdések, az ország eladósodása, a pénzügyi hiányának a finanszírozása mind-mind azt mutatja, hogy itt valóban az állami költségvetés is nagyon gyenge lábakon áll.
Ezek az előirányzatok tehát hatalmasak, az NMHH előirányzata 32 milliárd, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapé pedig 77 milliárd forint, amelyből például a médiaszolgáltatás-támogatási és vagyonkezelési tevékenység kiadásainak az előirányzata közel 69 milliárd forint. Hogyha megnézzük, hogy az előterjesztés mit tartalmaz ennek felhasználhatóságával, tartalmával kapcsolatosan, akkor az indokolásban annyi olvasható, hogy magában foglalja az alap működési kiadásait, hiteltörlesztését, kamatfizetését és minden egyéb, nem részletezett kiadását is. Hát azt gondolom, inkább a nem részletezett kiadáson van itt a hangsúly, ekkora nagy, monolit előirányzat egyébként a Magyar Köztársaság költségvetésében is ritkán fordul elő. Tehát izgalmas az, hogy ki mire és hogyan használja ezeket a pénzeket, milyen keretekben, milyen szervezeti rendben, milyen működési körülmények között.
A médiahatóság és az egész jelenlegi médiarendszer megítélésem szerint illegitim; az a törvény, amely tartalmazza ezeket a szabályokat, nemcsak idehaza, hanem nemzetközi téren is hihetetlen rossz visszhangot váltott ki, Magyarország rossz nemzetközi megítélésének a legfőbb forrása talán ez. Mert nézzük, hogy miféle intézmény költségvetése is a javaslat tárgya. Olyané, amelynek 9 évre kinevezett elnöke és minden egyes tagja a Fidesz embere. Nem csak ellenzéki, de még KDNP-s jelölt sem juthatott be a Médiatanácsba. A Fidesz az ORTT és a kuratóriumok megszüntetésével felrúgta a médiavilág kiegyensúlyozott szabályozását, az önkorlátozásnak és az ellenzékkel szembeni méltányosságnak a látszatára sem adva rendelte maga alá a közszolgálati intézményeket.
A szóban forgó intézménykolosszus puszta létezése is egy skandalum, ezért valójában abszurd, hogy itt ennek a szervezetnek a költségvetését akarjuk értékelni, azt, hogy mennyire hatékonyan szolgálja az intézmény feladatainak az ellátását. Mert tulajdonképpen melyek is ezek a feladatok? Ezek nem mások, mint ahogy itt szinte minden hozzászóló érintette, a kormányzati propaganda sulykolása, a sajtószabadság elfojtása.
Az egyes költségvetési tételek jól tükrözik a fenti megállapításokat. A hatalmas összegek felett álló műsorszolgáltatási alap kiadásainak csupán a töredékét fordítja a papíron még létező közszolgálati intézmények támogatására, a túlnyomó többségét saját maga költi el ellenőrizetlenül, bármilyen ellenőrzésnek még a látszata nélkül is közel 70 milliárd forintot, és tényleg abszurdum az, hogy még az Állami Számvevőszéknek sincs erre befolyása, a nyilvánosságnak nincs rálátása, ez a világ, ennek a világnak a gazdálkodása nem transzparens, nem átlátható. Emiatt azt gondolom, hogy ez megengedhetetlen, a parlament ellenőrzési lehetőségét, befolyását mindenképpen növelni kellene.
Rettentő kevésnek tűnik a Médiatanács műsorszolgáltatási díjbevételének a tervezett mértéke is. Az analóg rádiók bevétele gyakorlatilag eltűnik, a volt Sláger és a Danubius Rádió utódai irreálisan magas díjakat ígértek 2009-ben a pályáztatás során, a bevételeiknek több mint 50 százalékát, ezzel nyerték el a frekvenciát, de nem látszanak ezek a százmilliók, ezzel úgy tűnik, a médiahatóság költségvetése nem számol.
Számtalan feszültség van ezen a területen, említettem már a sajtószabadság hazai rossz megítélését, a nemzetközi rossz megítélését, de ezen kívül, hogy ha kicsit közelebb megyünk ehhez a világhoz, látjuk azt, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap működése, vezetése körül is számtalan probléma van, személyi, gazdasági, gazdálkodási feszültségek, átláthatósági problémák vannak, átpolitizált létszámleépítés zajlott, zajlik éppen most a média világában. A frekvenciapályázatok kiírása körül számtalan kérdőjel van, az egyik jól ismert és népszerű rádió esetében direkt úgy írták ki a pályázatot, hogy ne vagy ne nagyon tudjon erre pályázni ő sem.
De itt a hozzászólásokban még számtalan egyéb más észrevétel is elhangzott, amivel kapcsolatosan magam is teljes mértékben egyetértek, úgyhogy csupán annyit tudok magam is mondani - természetesen idézőjelbe téve, hogy csupán -,s hogy sem én, sem pedig Demokratikus Koalíció képviselői nem támogatjuk ezt a törvényjavaslatot. Magyarországnak arra van, arra lenne szüksége, hogy demokratikus médiaszabályozása legyen, átlátható, világos, paritásos, méltányos rendszer, és csak ezt követően lehetne normális ésszel egy ilyen költségvetésről beszélni.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me