DR. SALAMON LÁSZLÓ

Full text search

DR. SALAMON LÁSZLÓ
DR. SALAMON LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az alkotmányügyi bizottságban a felszólalók többsége, köztük magam is, aki a Kereszténydemokrata Néppárt képviseletében kértem szót, nem utasítottuk el ezt a felvetést mereven. Nem utasítottuk el, annál inkább, mivel - magam is kitértem erre - az 1878. évi V. törvénycikk, a Csemegi-kódex a büntethetőség alsó határát 12 évben jelölte meg. A problémánk tehát nem az volt a törvényjavaslattal, amit itt a jobbikos képviselőtársaink igyekeznek - idézőjelben mondom - a fejemre olvasni, mert amiket itt, most elmondtak, az nem igaz, ilyen véleményt mi nem fogalmaztunk meg, mint amire ők hivatkoznak.
A problémánk az volt a törvényjavaslattal, hogy előkészítetlen. Ennek a szabályozásnak a büntető törvénykönyvbe való bevitele, a büntető törvénykönyv ilyen irányú módosítása más összefüggések áttekintését is szükségessé teszi, a büntetések és intézkedések rendszerére is kihat. A kormány képviselője is utalt a hozzászólásában arra a bizottságban, hogy folyik az új büntető törvénykönyv átfogó áttekintése, és mint tudjuk, a jogalkotási program célul tűzte ki új büntető törvénykönyv megalkotását. Egy ilyen törvényi kodifikációs munka során a jobbikos felvetést végig lehet gondolni.
Megjegyzem egyébként, ez a javaslat nemcsak a Jobbik részéről merült fel korábban, hanem más területeken is, és a szakma képviseletében is elhangzottak olyan vélemények, hogy indokolt lenne megfontolni a büntetés korhatárának 12 évre leszállítását. (Az elnök csenget.) Mivel azonban jelen formájában előkészítetlen ez a törvényjavaslat, ezért nem támogattuk a bizottságban. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me