SZABÓ TIMEA

Full text search

SZABÓ TIMEA
SZABÓ TIMEA (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az LMP képviselőcsoportja nevében kötelességemnek érzem újra felhívni az önök figyelmét, hogy ebben a szemléletben nem lehet törvényt alkotni. Nem tagadjuk azt, hogy az önök által felvetett probléma valóban súlyos, a közbiztonság kérdéséről beszélnünk kell, de a jelen javaslatnál sokkal nagyobb figyelmet kell szentelni arra, hogy ezeket a törvényeket hogyan változtatjuk meg.
Meggyőződésünk, hogy hiteles társadalompolitikát nem lehet büntetőpolitikai eszközökkel helyettesíteni. Szeretném megkérdezni képviselőtársaimat, hogy az általuk említett statisztika honnan származik. Előttem vannak ugyanis a KSH adatai 2005-2010-ig, ahol az 1-14. éves korig terjedő összes bűncselekmény számát leírják. 2005-ben ez 3816 volt, 2008-ban 3520, 2010-ben pedig 2870. Tehát effektíve csökkent a kiskorúak, a 14 év alattiak által elkövetett bűncselekmények száma.
Ettől függetlenül több száz éves tapasztalat mutatja, hogy a fiatalkorúakra életkoruk életkori sajátosságai, fejlődő személyiségük miatt kiemelten kell figyelni, velük szemben speciális intézkedésekre van szükség. A tüneti kezelések ideje lejárt, úgy véljük. Nem elég büntetni a fiatalokat, a bűncselekmények elkövetésére vivő okokat, így a kiszolgáltatottság és a szegénység gyökereit kell megérteni és kezelni.
Nem látjuk továbbá azt sem, hogy az önök által beterjesztett javaslat hogyan viszonyul az ENSZ gyermekjogi egyezményéhez. Az egyezmény egyértelműen kimondja, hogy a fiatalkorúakkal szemben csak a legvégső esetben, a legsúlyosabb bűncselekmények esetén szabad szabadságelvonás büntetését alkalmazni. Ezzel az új javaslattal ebben a tekintetben ismét a harmadik világ felé tennénk egy lépést.
Tisztelt Képviselőtársaim! Továbbá azt is problémásnak látjuk, hogy (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) nem látunk alkotmányos garanciát arra, hogy az elkülönítés, ami a fiatalok büntetésletöltésének szigorú szabálya, hogyan valósul meg… (Az elnök kikapcsolja a képviselő mikrofonját.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me