MAGYAR ZOLTÁN

Full text search

MAGYAR ZOLTÁN
MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A mondanivalóm a földbérletekkel kapcsolatban lenne, de ahhoz, hogy érthető legyen a kritikám, illetve az aggodalmaim, egy kicsit távolabbról kell kezdenem.
Először is azt szeretném megkérdezni államtitkár úrtól, hogy hol a földtörvény, és ezt a kérdést nem most teszem fel először, hiszen már 2010 tavaszán is volt ezzel kapcsolatban egy kérdésem, ahol azt a választ kaptam, hogy legkésőbb 2010 őszén ezt a Ház tárgyalni fogja, illetve a 2011. év elején is ismételten feltettem egy kérdést, akkor pedig azt a választ kaptam, hogy ez év őszén fogjuk tárgyalni. Láthatjuk, hogy ebből nem lett semmi, annak ellenére, hogy miniszterelnök úr személyesen ígérte meg, hogy amíg ő lesz a miniszterelnök, addig egy hektár föld sem kerülhet külföldiek kezébe.
De a moratórium lejárta folyamatosan közeledik, és ennek kivédésére még egyetlenegy konkrét lépést sem láttunk, illetve azok a lépések, amelyek megszülettek, azok nem elégségesek véleményem szerint arra, hogy rendezzük ezt a kérdést.
Szintén szeretném megkérdezni, hogy hol a nemzeti vidékstratégia, hiszen a vitaanyag elkészült, ezt üdvözölte is a Jobbik, rengeteg ponton találkozott a vidékstratégia koncepciója a Jobbik álláspontjával, hiszen jól tudjuk mi is, hogy történelmünk során a nehéz helyzetben mindig a vidék gyökereiből táplálkozva tudott a nemzet megújulni, és a falusi közösségek erejére támaszkodva lehetett felépíteni újra az országot. A nemzeti vidékstratégia is legkésőbb most őszre volt ígérve, hogy a Ház elé kerül, és ezt tudjuk tárgyalni. Láthatjuk, hogy ebből sem lett semmi.
De kérdezhetném azt is, hogy hol van a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet, ami ugyan megalakult, de látható munkája az elmúlt hetekig nem volt, legalábbis a gazdák számára érezhető munkát nem tapasztalhattunk. Az intézményrendszer-felépítés azzal volt indokolva, hogy a kis- és középüzemek földszükségleteit ezáltal tudjuk biztosítani, a tartós földbérleti igényeket ki tudjuk ezáltal elégíteni, és életképes üzemméretté segítjük szerveződni a magyar családi gazdálkodókat.
Ugyan az elmúlt hetekben felkerültek a pályázatok az NFA honlapjára, de ezeknek egy jelentős része számomra érthetetlen okokból azóta eltűnt. Ma csak néhány pályázat látszik, és félek, hogy ezek csak azzal a szándékkal vannak fenn a honlapon, hogy egy csontot dobjunk oda a magyar gazdáknak, amin aztán marakodhatnak, míg a háttérben esetleg a koncon a nagyok már régen megosztoztak. Legalábbis ezek a félelmek jutnak el hozzám a magyar gazdáktól.
Tisztelt Államtitkár Úr! Ezekben a napokban dől el, hogy 65 ezer hektár magyar állami tulajdonú föld kinek a kezébe jut tartós bérletbe. Félünk attól, hogy a háttérben meghúzódó érdekkörök juthatnak jelentős mértékben ezekhez a földekhez. A gazdákat ugyan évek óta kecsegtetik ezekkel a lehetőségekkel, de a sorozatos időhúzás után végre úgy éreztük, hogy elérkezett a pont, hogy elhárult minden akadály és beindulhatnak végre az állami földek bérbeadásai.
Azonban az állatállomány-bővítés feltételét is kritikával kell illetnem, hiszen a Jobbik is világosan látja, hogy a mai mezőgazdaság és a vidék egyik legnagyobb problémája, hogy az állattartás és a földművelés aránya ennyire eltolódott és felborult. Azonban ennek a problémának a felismerését semmiképpen nem szeretném, és nem tartom elfogadhatónak, ha a kormány arra használja fel, hogy a kis és közepes családi gazdálkodók pályázatainak esélyeit ellehetetleníti. Úgyhogy követeljük itt is a pályázati feltételek módosítását, mert így a profitorientált tőkés társaságok kerülnek előnybe a helyi gazdálkodókkal szemben.
A pályázati lehetőségekre egyébként a gazdák gyakran azért is vártak, hiszen sok esetben az őseiktől erőszakosan elvett földek visszaszerzésében reménykedtek, de így ezek a remények egyre távolabb foszlanak. Az is furcsa és aggályos, hogy számos területen a földet eddig bérlő tőkés társaság annak ellenére végezte el az őszi vetést - több száz hektáron egyébként -, hogy már a megbízási szerződésük is lejárt. Félünk, hogy esetleg ezt nem véletlenül tették meg ekkora költségekkel, talán tisztában vannak azzal már most, hogy ők fogják a még meg nem hirdetett pályázatokat is megnyerni.
Összességében tehát szeretnénk megnyugtató választ adni a gazdáknak azzal kapcsolatban, hogy a sokévi becsapás és kisemmizés után, és az érdekvédelminek hazudott szervezeteik impotenciája után (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) végre valóban földhöz juthatnak. Erre kérem államtitkár urat, hogy megnyugtató választ adjon.
Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me