ENDRÉSIK ZSOLT

Full text search

ENDRÉSIK ZSOLT
ENDRÉSIK ZSOLT (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Jómagam is pedagógusként dolgoztam 1998-2010 között, én is egy paidagogosz vagyok, ez a görög szó azt jelenti, hogy tanító rabszolga, ez már önmagában jelent valamit.
1998 és 2010 között végigéltem a Pokorni Zoltán, Magyar Bálint és Hiller István neve által fémjelzett ámokfutást, mert erre nem tudok mást mondani. Néhány évente, mint a hullámvasúton, a rajta utazó emberek hol új tantervekbe csöppentek bele, jött a NAT, a kerettanterv, hol újabb programok követték egymást. Rengeteg ígéretet hallottunk ezen időszak alatt. Már akkor megjelent a Fidesz vezérvonalában az életpályamodell, ami akkor nem tudott megvalósulni.
Véleményem szerint azt lehet erről mondani, ha annak idején, 2002-ben a Fidesz meglépi azt, hogy a közalkalmazottaknak, köztük a pedagógusoknak az anyagi helyzetét, megbecsülését rendbe hozza, akkor valószínűleg a 2002-es választásokon nem az MSZP kerül a kormányra, és lehet, hogy az ország sem itt tartana.
Az életpályamodell: rengeteg ígéret van ebben, Gloviczki Zoltán helyettes államtitkár szerint drámai mértékű béremelés várható. Maga a kifejezés is elég érdekes. Tudjuk azt, hogy a főiskolát végzettek a minimálbér 180, az egyetemet végzettek a minimálbér 200 százalékát kapják majd meg, ha esetleg oda kerül az ország sorsa. Jelenleg azt el kell mondanunk, hogy a pedagógusok átlagbére körülbelül 100 ezer forinttal alatta van a diplomás-átlagbéreknek, a megbecsülés még máig is jóval a meglévő szint alatt van.
Igaz, 2002-ben bekövetkezett egy nagymértékű bérkompenzáció, amikor 50 százalékkal megnövelték a pedagógusbéreket. Ez annak idején nagyon jól jött nekünk, ezt azért el kell árulnom, viszont utána megindult a bűnbakképzés, aminek a levét a pedagógustársadalom még a mai napig issza, ránk fogva, közalkalmazottakra és pedagógusokra, hogy miattunk ment tönkre az ország annak idején, mert a mi fizetésünket megemelték.
Sajnos azt kell mondanom, hogy 2007 óta a pedagógusbérek be vannak fagyasztva, ez azért már elég hosszú történet, és ha továbbtekintünk, még körülbelül ennyi évnek kell eltelnie, hogy újra pedagógusbér-emelés következhessen be. Leghamarabb ezt 2013-ra prognosztizálják, de az ország jelenlegi gazdasági helyzete alapján ez lehet, hogy csak 2014-ben vagy 2015-ben fog megvalósulni. Sajnos, a pedagógustársadalom szinte egésze anyagilag oly mértékben tönkrement, hogy nem tudom, ki fogják-e még bírni ezt a néhány éves időszakot.
Az életpályamodellre tekintve néhány fontos megállapítást kell tennem. Sajnos, a frissen végzetteknek nem fog túl nagy perspektívát nyújtani ez az életpályamodell. Lényegében két éven keresztül szinte páriaként lehet rájuk tekinteni, és közel 8-10 évnek kell eltelnie, míg olyan szintre emelkedik, hogy tényleg egy megbecsült pedagógus válhasson belőle. Tehát nem valószínű, hogy hatalmas tömegeket fog majd vonzani a pedagóguspálya ezzel a változtatással is.
50 év fölött pedig sajnos az a nagy helyzet, hogy a pedagógustársadalom közel fele 50 év fölötti, és ha jól tudom az adatokat, tíz éven belül a pedagógustársadalom több mint egyharmada nyugdíjba készül vagy nyugdíjba vonulásra vár, ami szintén egy hatalmas terhet fog majd jelenteni a kasszára.
Amit még ki lehet olvasni itt a sorok között, valószínűleg várható lesz majd a nyári szünetnek bizonyos mértékű megkurtítása, aztán az óraszámemelés, igaz, ezen már most is ment a vita, valószínűleg ez óraszámemelésnek tűnik, szintén Gloviczki Zoltán egyik mondatát emelném ki: a munkáját tisztességesen ellátó pedagógus ma is eltölt 32 órát az iskolában.
Ez egy jó megállapítás, de akkor tegyük kötelezővé ezt a 32 órás óraszámot? És a maradék 8 órában - mert elméletileg 40 órás a pedagógusok munkahete is - kell majd a családokkal foglalkozni, családlátogatásra járni, felkészülni, kutatni, dolgozatokat javítani? Több felmérést végeztettek el velünk az elmúlt években, aminek az eredményét azért nem annyira publikálták, hogy a pedagógusok többségénél a heti reális munkavégzés 50 óra környékén van. Heti 50 óra, bent az iskolában, vagy ezen kívül, az iskolán kívüli elfoglaltságokra gondolva itt.
Két igen fontos tényező, nem tudom, lesz-e ennek háttere, meglesz-e az infrastruktúrája, hogyan lesz ez addigra kidolgozva: a mindennapos testnevelés megvalósítása. Igaz, benne van a törvényjavaslatban, hogy heti 5 óra ez az időszak, amiből viszont csak 3 órát rögzítenek, azaz biztos, hogy egy héten belül három nap lesz testnevelésóra, de a maradék kettőt tanórán kívüli foglalkozásokra fogják tenni, ami nem biztos, hogy a maradék napokra fog bejönni, így nem tudom, hogy a mindennapos testnevelés meg fog-e állni ilyen téren.
Lesz-e elegendő sportlétesítmény? Tényleg rengeteg uszodára, sportcsarnokra lenne szükség, hogy ezt a rengeteg gyereket, akik majd délután sportolni akarnak, vagy kötelezően kell sportolniuk, ezeket el tudjuk helyezni. Szintén a feltételét, hátterét még nem nagyon látom, hogy az egész napos iskola hogyan oldható meg.
Van egy sajnálatos tény, amit szintén észrevettem, az igazgatói kinevezésekkel kapcsolatban. Sajnos, eddig is úgy volt, hogy a fenntartó, az önkormányzat vagy a megyei önkormányzat döntött az igazgatók kinevezéséről, most ezt majd a kormányhivatalok fogják végezni. Sajnos, megint az érintett felek, azaz a tantestület nem dönthet lényegében az igazgatói kinevezésekkel kapcsolatban.
Külön kiemelendő még az alkotói évnek a bevétele ebbe a törvényjavaslatba, ami tízévente egy évet irányoz elő a pedagógus II. beosztás fölött, de fizetés nélkül. Ez egy elég érdekes tényező. Az Európai Unió 12 országában van hasonló rendszer, aminek a többségében azért valamilyen juttatást kapnak a pedagógusok, miközben vagy továbbképzik magukat vagy kutatnak, vagy egyéb más hasznos dologgal töltik az idejüket, és közben feltöltődnek. A magyar pedagógustársadalomban rengeteg kiégett és a munkájába belefásult tanár, pedagógus van, akiknek ez tényleg felüdülést jelenthetne a későbbiekben.
(16.30)
Egy dolog nagyon nem volt kidolgozva, erre is szintén kíváncsi leszek, hogy az érettségi feltételeként megszabott 50 órás közösségi szolgálatot majd hogyan képzeli el a kormányzat.
Végszóként tényleg megint egy idézetet hoznék. A pedagógusok nem a nemzet napszámosai, hanem a nemzet lámpásai. Ezt Hoffmann Rózsa államtitkár asszony mondta a tavalyi pedagógusnapon. Sajnos azt kell mondanom, hogy ha érdemben radikálisan nem tudunk változtatni a helyzeten, akkor ezek a lámpások szépen lassan ki fognak hunyni.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me