GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Babák képviselőtársam esélyekről, esélyegyenlőségről beszél. Hát sajnos azt kell mondjam, hogy beszélni már tud róla, de a cselekedetek nem ezt igazolják vissza a kormányoldalról. (Osztolykán Ágnes tapsol.) Egyszerűen azért, mert ha belegondol az elmúlt másfél év történetébe a családbarát kormány intézkedései kapcsán, akkor mondjuk, a gyermekek kedvezményei hol, mely családokban jelennek meg - hát a gazdagokban igen, a szegényebb családokban, a nem tehetős családokban pedig nem.
No szóval, azt szeretném mondani, hogy sokan mondják, kettészakított ez az ország régóta. Ebben a másfél évben még inkább megerősödött ez a folyamat, és ehhez hozzájárul mindaz, amit önök csinálnak, akár a tankötelezettség 18 évről 16 évre történő leszállításával együtt is, hiszen ez azért az esélyek elvesztését jelenti vagy hordozza magában. Szociális összefüggései is vannak ennek a történetnek, és nagyon egyszerű olyan pozícióból beszélni erről a történetről, aki nem látja vagy nem éli meg ezeket a helyzeteket.
Tudja, mondok egy személyes példát, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei képviselőként, ahol az ország 33 leghátrányosabb kistérségéből 10 van - érti, ugye? 33-ból 10! Ez nyilván azt jelenti, hogy ezekben a kistérségekben az élet nem oly egyszerű. Nem oly egyszerű, és hogyha itt nincsenek pozitív diszkriminációk, ha itt nincsenek életesélybeli lehetőségek, akkor nyilvánvaló, hogy a kilábalás, az onnan való kilépés esélyei is a nullával egyenértékűek. Szóval, önök ezeket a folyamatokat erősítik, és nem segítik. Ez nem cigánykérdés vagy romakérdés, nem. Ez a mélyszegénységben, a nyomor szintjén élő emberek számára nyújtandó vagy nyújtható dolgok kérdése.
Hát ezen kellene elgondolkodni, és akár a köznevelés tekintetében is - vagy a szakképzés vonatkozásában, amit az előbb tárgyaltunk - ezekben kellene illeszkednie a lépéseknek.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me